Skip to main content

Ступање на снагу Споразума о слободној трговини између Србије и Кине 1. јула ове године је значајна пословна прилика, оценили су произвођаћи јабука за Бету. У компанији Делта холдинг рекли су да до сада нису имали могућност извоза јабука у Кину због недостатка неопходних међудржавних споразума, а да Споразум о слободној трговини отвара врата за извоз воћа у Кину без царинских баријера, што ће омогућити тој компанији, као и другим домаћим произвођачима, да знатно повећају своје присуство на кинеском тржишту.

– Споразум представља значајну пословну прилику за проширење и бољи пласман наших производа. Годишње производимо 30.000 тона јабука, а наш фокус је на високом квалитету и ширењу на нова тржишта. Сада пласирамо јабуке у више од 30 земаља широм Европе, Африке и Азије, где смо препознатљиви по изврсности и поузданости – рекли су у Делти.

Споразум о слободној трговини обухвата 10.412 производа чији ће извоз из Србије у Кину бити постепено либерализован у наредних десетак година, а највеће шансе за пласман на то тржиште имају вина, ракије, говеђе месо, боровнице, суве шљиве и јабуке.

Цене јабука на кинеском тржишту, како су навели у компанији Делта, могу знатно варирати, зависно од многих фактора, као што су сезона, квалитет, врста јабука, текућа потражња и економска клима.

– Кина је један од највећих произвођача и потрошача јабука на свету, што значи да тржиште може бити веома конкурентно, нарочито за увозне јабуке које често морају да буду премиум квалитета да би оправдале више цене. Кључно за процену исплативости извоза јабука у Кину јесте детаљно разумевање тржишних услова, укључујући тарифе, фитосанитарне регулативе и преференције потрошача – рекли су у Делти.

На питање да ли би транспорт робе до Кине могао бити проблем у тој компанији кажу да, иако пролазак кроз Суески Канал може представљати логистички изазов због прометности и могућих застоја, логистички тимови Делте раде на оптимизацији транспортних рута како би осигурали поуздан и ефикасан транспорт до Кине, минимизирајући потенцијалне проблеме.

Власник и директор фирме Ћирић агро МЂЖ из Титела Милан Ћирић, који јабуке производи на 250 хектара рекао је за Бету да је задовољан могућношћу да се отвара још једно тржиште, али да је прошлогодишњи род скоро сав продао, осим 2.000 тона, али је и то уговорено.

– Годишње произведем 20.000 тона јабука и извозио сам по цени од 90 центи до нешто више од један евро по килограму у земље од Египта до Индије. Задовољан сам, година ће се позитивно завршити, зарада неће бити изузетно висока јер су трошкови радне снаге, струје, препарата и осталог материјала скочили три пута у неколико последњих година. Још једно тржиште више, као кинеско ће добродоћи – рекао је Ћирић.

Додао је да његова фирма има хладњаче за целокупан род, а да ће произвођачи који их немају имати губитке у пословању.

Ћирић је рекао да је продавао јабуке пре неколико година у Русији по 90 центи по килограму и да је то највиша цена коју памти. – Један хектар јабука вреди као 100 хектара пшенице. Да бих смањио трошкове поставио сам и соларне панеле за 2,5 мегавата струје – рекао је Ћирић.

Јабуке ће Србија моћи да извози у Кину без царине чим споразум ступи на снагу, а садашња царина је 10%.

Извор: еКапија