Skip to main content

Na sastanaku Sekcije za omladinsko preduzetništvo Privredne komore Srbije usvojen je Plan rada za 2024. godinu, predstavljen je program „Garancija za mlade“, a predstavnici PKS i Ministarstva turizma i omladine razgovarali su sa članovima Sekcije o izazovima u poslovanju i načinima njihovog prevazilaženja. Dogovoreno je da se održe sastanci u Regionalnim privrednim komorama sa mladim preduzetnicima, kao i da se organizuju preduzetnički habovi sa ciljem promovisanja preduzetničkog duha i preduzetništva. 

Sastanku je prisustvovala Ivana Antonijević, pomoćnik ministra Ministarstva turizma i omladine, koja je predstavila aktivnosti tog ministarstva. Tom prilikom je istakla da će Evropska unija finansijski pomoći primenu programa „Garancija za mlade“, koji predstavlja proces spajanja institucija sa mladima.

„Garancija za mlade“ je program čiji je cilj olakšanje tranzicije mladih na tržište rada i podsticanje njihovog zapošljavanja, i to kroz saradnju različitih sektora i socijalnih partnera. Program  „Garancija za mlade“ podrazumeva da mladi do 30 godina starosti dobiju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja ili praksu u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja.

Takođe je na sastanku razgovarano o programu „Moja prva plata“, koji je pohvaljen od strane mladih, a koji  ima za cilj da podstakne zapošljavanje mladih i pruži podršku privredi u rešavanju problema sa nedodtatkom kadrova.

Dogovoreno je da se u narednom periodu održe sastanci po Regionalnim komorama sa mladim preduzetnicima, kako bi se što više mladih preduzetnika priključilo Sekciji za omladinsko preduzetništvo PKS. Planirana je u toku godine organizacija Konferencije za omladinsko preduzetništvo, sa temama koje će delegirati konkretno mladi preduzetnici. Predloženo je da se organizuju preduzetnički habovi po Regionalnim komorama, gde za to postoje mogućnosti, u cilju podsticanja razvoja preduzetništva, promovisanja preduzetničkog duha i jačanja svesti kod mladih ljudi o mogućnostima i šansama koje nudi preduzetništvo.

Izvor: sajt PKS