Skip to main content

Seoski turizam koji je poslednjih godina u ekspanziji jedan je od načina da se ožive stara sela i da se od toga prihoduje. Da bi se to postiglo moraju se ispoštovati određene procedure i standardi, ispuniti određeni tehnički i sanitarno-higijinski uslovi u seoskom turističkom objektu koje propisuje zakon o turizmu. Nadležni organ jedinice lokalne samouprave vodi evidenciju kategorisanih seoskih turističkih domaćinstava kao povereni posao i dužan je da Registru turizma kvartalno dostavlja evidenciju koju vodi u pisanoj formi (štampanoj i elektronskoj).

“Kada se ispune svi zakonom predviđeni uslovi za određeni seoski turistički objekat opšinska komisija vrši kategorizaciju”, rekla nam je Jelena Rajović iz Turističke organizacije Bačka Palanka, koja je ujedno i član pomenute komisije napominjujći da se podnošenje zahteva vrši elektronskim putem preko centralnog informacionog sistema e-Turista.

Treba napomenuti da oni koje prvi put kategorišu smeštajni objekat bilo da je kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo obavezni su da se prvo evidentiraju sa ličnim dokumentom u jedinicu lokalne samouprave gde će dobiti korisničko ime i lozinku za prijavu na sistem e-Turista.

Postupak kategorizacije je jednostavan

Podrazumeva se da objekat mora da ispunjava propisane sanitarno-higijenske, kao i tehničke uslove, neophodno je i lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje ugostiteljske delatnosti za vlasnika objekta, kao i za članove njegovog domaćinstava. Takođe neophodna je i potvrda ovlašćene zdravstvene ustanove da fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge, kao i članovi domaćinstava imaju uredne sanitarno-higijenske analize.

Nakon toga postupak je vrlo jednostavan, članovi opštinske komisije u saradnji sa Turističkom organizacijom izlaze na teren obilaze i pregledaju objekat, a ukoliko su ispunjeni svi uslovi rešenje se donosi vrlo brzo te objekat može početi sa radom.