Skip to main content

Iako jedan broj poreskih savetnika smatra da je 2024. godina najbolja za započinjanje privatnog biznisa u formi preduzetnika, naročito ukoliko se izabere paušalni vid oporezivanja, udruženja koja predstavljaju preduzetnike smatraju da ima još mnogo toga da se uradi kako bi se poboljšao poslovni ambijent.

Izmena uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje poreza na prihode od samostalne delatnosti, paušalcima je donela produžetak ograničenja rasta obaveza od 10 odsto zaključno sa 2025. godinom, kao i umanjenje polazne osnovice za računanje poreza i doprinosa za početnika u poslovanju za čak 50 odsto.

Međutim, iz udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije (ZPPS) za Biznis.rs kažu da su olakšice za novoregistrovane paušalce pozitivan, ali nedovoljan korak kako bi se stimulisao razvoj domaćeg preduzetništva.

“Potrebna je reforma poreskog sistema i usklađivanje modela poslovanja kako bi pravila igre bila jasna, podsticajna i jednaka za sve. Preduzetništvo danas se delimično oporavilo u odnosu na period u kojem su bila na snazi ograničenja zbog pandemije, ali je i dalje u nezavidnom položaju zbog konfuznih uslova poslovanja i destimulišuće poreske politike”, navode iz udruženja.

Oni dalje kažu da su preduzetnici preopterećeni nelogičnim birokratskim i poreskim nametima, što ih onemogućava da energiju ulože u razvoj poslovanja i implementaciju novih ideja.

“Tu ubrajamo neusklađene modele poslovanja, nelojalnu konkurenciju, nelogičnu kaznenu regulativu, pravnu nesigurnost u radu, visoke poreske namete za one koji najmanje zarađuju, kao i naplatu natpisa na sopstvenim radnjama, naplatu korišćenja puta za prilaz sopstvenom objektu… Takođe, smatramo da bi trebalo ponovo razmotriti plaćanje eko takse za delatnosti koje nisu zagađivači, prinudnu članarinu za Privrednu komoru Srbije, obavezu fiskalizacije za delatnosti koje su pogođene konkurencijom u vidu frilensa ili neregistrovanog tržišta (ostalo obrazovanje). Svim tim stvarima se i dalje šalje pogrešna poruka da je mnogo isplativije raditi neregistrovan „na crno“ nego kao registrovan preduzetnik koji puni budžet naše države”, ističu iz udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije za Biznis.rs.

Oni smatraju da bi uslovi poslovanja za domaće preduzetništvo bili mnogo bolji ukoliko bi se usvojile neke od inicijativa koje je to udruženje podnelo u prethodnom periodu nadležnim institucijama.

Jedna od njih na kojoj su posebno insistirali je inicijativa „Ne zatvaraj“ kojom se traži profesionalno postupanje Poreske uprave u kontrolama legalno registrovanih firmi, kao i ukidanje člana zakona kojim se predviđa zatvaranje živih biznisa na od 15 do 90 dana.

Druga inicijativa za koju se zalaže udruženje jeste zahtev za izmenom zakona o Privrednoj komori po modelu koji je pripremljen od strane „Foruma privrednika Čačak“ i koji je predat Ministarstvu privrede.

“Smatramo da je neprihvatljiva situacija u kojoj PKS potražuje članarine kad joj treba novac dok istovremeno krši zakon o udruženjima i onemogućava članove PKS da učestvuju u obaveznim godišnjim skupštinama i biraju rukovodstvo”, kažu iz udruženja.

Izvor: Biznis.rs