Skip to main content

Ministarstvo za brigu o porodici i demohgrafiju saopštilo je da su 1. avgusta stupile na snagu izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom. Izmene i dopune ovog zakona usmerene su ka podršci majkama preduzetnicama, čija su prava, kada je u pitanju porodiljsko odsustvo, sada izjednačena sa pravima majki koje su u radnom odnosu.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić posetila je, tim povodom stupanja na modnu dizajnerku Aleksandru Jevtić, majku dvoje dece, koja vodi uspešan modni studio.

Kisić je objasnila da nove zakonske izmene omogućavaju da očevi žena preduzetnica mogu da koriste pravo na porodiljsko bolovanje kada beba napuni tri meseca, a ženama preduzetnicama je omogućeno da koriste porodiljsko odsustvo u trajanju od dve godine kada rode treće i svako naredno dete.

“Želeli smo prevashodno da izjednačimo prava žena preduzetnica sa pravima žena koje su u radnom odnosu kada je u pitanju porodiljsko odsustvo i nadamo se da će ove izmene biti motiv preduzetnicama da pokrenu svoje biznise i time daju finansijski podstrek svojim porodicama”, navela je ministarka.

Preduzetnicu Aleksandru Jevtić navela je kao pozitivan primer majke koja uspešno vodi privatan biznis, dok je Jevtić rekla da će ove izmene zakona mnogo značiti ženama preduzetnicama.