Skip to main content

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv za dodelu subvencije za samozapošljavanje dugoročno nezaposlenih lica u 2024. godini.

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je dugoročno nezaposlenim licima koja imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva i vode se na evidenciji duže od 12 meseci u okviru sledećih filijala Nacionalne službe za zapošljavanje:

  • Filijala Pančevo (Pančevo, Alibunar, Kovačica, Kovin, Opovo);
  • Filijala Požarevac (Požarevac, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Veliko Gradište, Petrovac, Kučevo, Žagubica, Kostolac);
  • Filijala Jagodina (Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac, Rekovac) i
  • Filijala Prokuplje (Prokuplje, Blace, Kuršumlija, Žitorađa).

Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara, odnosno 330.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruje poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

Rok za prijavu je do 11. marta 2024. godine. Odluka o odobravanju subvencije donosi se na osnovu rang-liste, a nakon provere ispunjenosti uslova javnog poziva i priložene dokumentacije i bodovanja podnetog zahteva sa biznis planom, u roku od 30 dana od dana isteka javnog poziva.

Pravo na dodelu subvencije nezaposleni može da ostvari pod uslovom da je:

– u momentu podnošenja zahteva za dodelu subvencije za samozapošljavanje prijavljen na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe u gore navedenim filijalama i ima status dugoročno nezaposlenog lica;

– završio obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije do dana podnošenja zahteva;

– ispunio ranije obaveze i izmirio sva dugovanja prema Nacionalnoj službi do dana podnošenja zahteva i

– u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći.

Zahtev sa biznis planom i dokumentacijom podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe koja vodi evidenciju o nezaposlenom licu, neposredno, putem pošte ili elektronskim putem na propisanom obrascu koji se može dobiti u organizacionoj jedinici filijala Nacionalne službe u Pančevu, Požarevcu, Jagodini i Prokuplju ili preuzeti sa sajta www.nsz.gov.rs.

Informacije o meri mogu se dobiti u svakoj organizacionoj jedinici filijala Nacionalne službe u Pančevu, Požarevcu, Jagodini i Prokuplju preko Pozivnog centra telefon: 0800-300-301 ili na sajtu www.nsz.gov.rs.