Skip to main content

Иновативна предузећа могу да се пријаве за доделу бесповратних средстава за развој иновација кроз Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке привреде. Први јавни позив, вредан 9 милиона евра, отворен је до 15. септембра 2021. године у 15:00 часова, а пријаве пројеката из свих области науке и технологијe, као и индустријског сектора се подносе путем портала Фонда. Наредни јавни позив за програме финансирања очекује се крајем новембра 2021. године.

Програм раног развоја намењен је младим предузећима и неформалним тимовима који развијају технолошку иновацију за којом постоји потреба на тржишту. Појединачно по пројекту додељује се до 80.000 евра. Финансирањем које Фонд додељује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта, чије трајање је до 12 месеци. У случају да пројекат предложен од стране тима буде одобрен за финансирање, тај тим ће бити у обавези да региструје предузеће.

Кроз Програм суфинансирања иновација додељује се финансијска подршка до 300.000 евра по пројекту, а корисници су микро, мала или средња предузећа са већинским приватним власништвом регистрована у Србији. Подршка омогућава предузећима развој нових производа, услуга и технологија са високом додатом вредношћу и подстицање комерцијализације истраживања и развоја постојећих иновативних предузећа, као и успостављање сарадње/партнерстава са међународним компанијама/организацијама. Финансирањем које Фонд додељује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта за микро и мала предузећа, односно 60% за средња предузећа. Пројекти могу трајати до 24 месеца.

Програм сарадње науке и привреде намењен је конзорцијумима који су сачињени од најмање једног приватног микро, малог или средњег предузећа основаног у Србији и једне јавне научно-истраживачке организације у већинском државном власништву, акредитоване у Србији. Финансијска подршка до 300.000 евра по пројекту омогућава конзорцијумима да реализују заједничке пројекте како би створили производе, услуге, технологије и технолошке процесе високе вредности кроз примењено истраживање и развој. Финансирање које Фонд обезбеђује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта за микро и мала предузећа, односно 60% за средња предузећа. Пројекти могу трајати до 24 месеца.

Више информација: http://www.inovacionifond.rs/info/bespovratnih-20-miliona-evra-za-razvoj-inovacija-srpskih-preduzeca