Skip to main content

Uprava carina započela je sa sprovođenjem projekta eCarina kojim se uvodi bespapirno poslovanje u postupke uvoza i izvoza, u skladu sa standardima EU, saopšteno je na panel diskusiji „Carina na klik“ održanoj u prostorijama Privredne komore Srbije. Cilj projekta, čija implementacija će trajati do maja 2026. jeste da se obezbedi potpuna digitalizacija carinskog poslovanja, olakša međunarodna trgovina i omogući stabilno poslovno okruženje privlačno za strane investitore.

Projekat eCarina se realizuje kroz tri ključna ugovora: usluge razvoja softvera, nabavke hardvera i projekat tehničke pomoći. Ekspertsku i finansijsku podršku u sprovođenju pruža Evropska unija u iznosu od 9 miliona evra.

Projekat automatizacije sistema uvoza i izvoza i sistema carinskih odluka je ključna inicijativa za modernizaciju digitalnog carinskog okruženja u  Srbiji i za postizanje evropskih standarda u oblasti carinskog poslovanja i olakšavanje trgovine u Srbiji, regionu i Evropi, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.