Skip to main content

Među privrednicima u Srbiji vlada umereni optimizam kada je reč o poslovanju u ovoj godini što govori da se u narednom periodu može očekivati trend rasta privrede bez obzira na sva ograničenja sa kojima se suočava, ocenio je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, komentarišući rezultate istraživanja studije „EY Preduzetnički barometar“ Revizorsko-konsultantske kompanije EY.

Prema njegovim rečima, digitalizacija poslovanja jedan je od najvažnijih procesa za rast i razvoj preduzeća u Srbiji.

„Upravo jačem rastu privrede doprineće i digitalna transformacija njenog poslovanja koju Privredna komora Srbije sprovodi kroz Inovacioni biznis hab Centra za digitalnu transformaciju CDT, a kroz primenu novih digitalnih alata koji kompanijama pomažu da unaprede svoje poslovanje“, ukazao je Vesović.

Katarina Obradović-Jovanović, pomoćnica ministra privrede iz Sektora za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva istakla je da su to ministarstvo i Vlada posvećeni razvoju preduzetništva i malih i srednjih preduzeća u Srbiji za šta se svake godine, tradicionalno, odvajaju značajna sredstva.

Kompanija EY je sprovela istraživanje među više od 100 domaćih preduzetnika, a cilj istraživanja je da se dobije uvid u poslovna kretanja na preduzetničkoj sceni Srbije u 2023. godini.

Prema nalazima studije, promene na tržištu poslednjih godina zavisile su od mnogo faktora, kao što su pandemija, transportni problemi, ratna dejstva, inflacija i održivost poslovanja.

Na kraju četvrtog kvartala 2023. godine broj preduzetnika i lica zaposlenih kod njih bio je 416.922, što je 17.6% od ukupnog broja zaposlenih, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

U isto vreme je taj broj za 11.934, odnosno 2.9% veći nego prethodne godine u istom periodu, što uz podatak da su ovogodišnji učesnici ankete u visokom procentu, a to je 46.23% , označili uslove za preduzetničko poslovanje u Srbiji kao nepovoljne, pokazuje da postoje nove snage spremne da okušaju sreću u samostalnom poslovanju uprkos trenutnim parametrima.

Ono što je velika promena u odnosu na prethodne godine jeste da je u 2023. godini bilo 4,5 puta više muškaraca preduzetnika nego žena, a taj odnos je bio 82 prema 18%.

Ovi rezultati iznenađuju jer je godinu pre toga Srbija imala znatno više anketiranih preduzetnica, a odnos sa muškim preduzetnicima bio je 3:1, a isto je bilo i 2020. godine.

Najzastupljenije industrije su iste kao prethodnih godina, a to su proizvodnja sa 29,25%, IT hardver i softver sa 15,09% i maloprodaja i veleprodaja sa 9,43% anketiranih.

Najveći izazovi u 2023. godini bili su troškovi inflacije i to 60,38% i ostvarivanje planiranog prihoda, isto 60.38%, a mogući pesimizam kada je u pitanju poslovanje u bliskog budućnosti izaziva činjenica da su troškovi poslovanja sve viši, dok su cene sopstvenih proizvoda i/ili usluga dostigle svoj maksimum.

I dalje je pronalazak adekvatnih i kvalitetnih kadrova veliki problem, čak 58,49% preduzetnika se ovako izjasnilo, a rešenje se vidi u odgovarajućem obrazovanju mladih za budućnost, što smatra 83%.

Istraživanje EY Preduzetnički barometar pokazuje i da je jedan od najsnažnijih uticaja na poslovanje preduzetnika u Srbiji imala baš inflacija. Čak 92% njih je naglasilo da inflacija ima najsnažniji negativan uticaj trenutno. Drugo na ovoj listi, oko čega se složilo 83% preduzetnika jeste da turbulencije na nivou svetske ekonomije negativno utiču na njihovo poslovanje.