Skip to main content

Već nekoliko godina u Srbiji postoji mogućnost da, prilikom kupovine kućnih potrepština karticom u samousluzi, od kasira možete zatražiti i dobiti keš. Narodna banka Srbije (NBS) stvorila je uslove da banke i trgovci uvedu servis pod nazivom „podigni dinare”. On svim korisnicima „dina” kartica, a to je nacionalna kartica, omogućava podizanje gotovine, istovremeno uz kupovinu na prodajnom mestu trgovca bez odlaska do bankomata ili šaltera banke.

Podsećanja radi, banke imaju obavezu da svim klijentima uruče domaću „dina” platnu karticu, što teoretski znači da nju imaju svi koji koriste bankarske usluge, a to su bezmalo svi punoletni građani. Prema podacima Udruženja banaka, u aprilu je bilo aktivno 5.953.846 tekućih računa i uz sve njih sleduje „dina” kartica. U NBS za Politiku kažu da su oni, kao operater nacionalnog kartičnog sistema, korisnicima „dina” kartice omogućili novi, brz, jednostavan i siguran način podizanja gotovine.

„Servis ’podigni dinare’ omogućava korisnicima da uz plaćanje, kupovinu, podignu i gotov novac na prodajnom mestu trgovca, i to u iznosu do 5.000 dinara, bez dodatnih troškova ili naknada. Iznos kupovine nije ograničen, tako da i uz minimalnu kupovinu korisnici mogu da podignu gotovinu do navedenog iznosa. Ne postoji ograničenje ni u broju transakcija, jer servis omogućava da se više puta uzastopno uz iznos minimalne kupovine podiže i gotovina tako da korisnici kojima u tom trenutku treba veći iznos od 5.000 dinara mogu da ga podignu pod uslovom da trgovac ima raspoloživi iznos gotovine. Ova usluga je značajna i za trgovce, jer se kroz isplatu gotovine potrošačima smanjuje iznos gotovine u blagajni, budući da se gotovina na taj način pretvara u novac na računu trgovca, čime trgovac ovaj deo pazara uplaćuje direktno na račun. Kao rezultat, skraćuje se vreme potrebno za upravljanje gotovinom i smanjuju povezani troškovi”, kažu u NBS dodajući da istovremeno ponuda servisa „podigni dinare” uvećava konkurentnost trgovaca, jer predstavlja mogućnost za privlačenje dodatnog broja potrošača u prodajni objekat.

U centralnoj banci dodaju da je za razvoj servisa „podigni dinare”, kao i za svaku novu uslugu koja se razvija i uvodi u kartični sistem, vrlo značajna podrška banaka i kompanija koje su prepoznale značaj nacionalne „dina” kartice. Među prvima (2020. godine) koji su omogućili navedeni servis su NIS petrol i benzinske stanice „Gasprom”, sledi ih razgranata mreža prodajnih mesta „Merkator”, „Roda” i „Idea” i jedan od najvećih trgovinskih lanaca u zemlji – „Maksi” i „Tempo”. Pošto je usluga zaživela i drugi veliki trgovci rade na razvoju i njenom uvođenju.

Izvor: Politika