Skip to main content

Већ неколико година у Србији постоји могућност да, приликом куповине кућних потрепштина картицом у самоуслузи, од касира можете затражити и добити кеш. Народна банка Србије (НБС) створила је услове да банке и трговци уведу сервис под називом „подигни динаре”. Он свим корисницима „дина” картица, а то је национална картица, омогућава подизање готовине, истовремено уз куповину на продајном месту трговца без одласка до банкомата или шалтера банке.

Подсећања ради, банке имају обавезу да свим клијентима уруче домаћу „дина” платну картицу, што теоретски значи да њу имају сви који користе банкарске услуге, а то су безмало сви пунолетни грађани. Према подацима Удружења банака, у априлу је било активно 5.953.846 текућих рачуна и уз све њих следује „дина” картица. У НБС за Политику кажу да су они, као оператер националног картичног система, корисницима „дина” картице омогућили нови, брз, једноставан и сигуран начин подизања готовине.

„Сервис ’подигни динаре’ омогућава корисницима да уз плаћање, куповину, подигну и готов новац на продајном месту трговца, и то у износу до 5.000 динара, без додатних трошкова или накнада. Износ куповине није ограничен, тако да и уз минималну куповину корисници могу да подигну готовину до наведеног износа. Не постоји ограничење ни у броју трансакција, јер сервис омогућава да се више пута узастопно уз износ минималне куповине подиже и готовина тако да корисници којима у том тренутку треба већи износ од 5.000 динара могу да га подигну под условом да трговац има расположиви износ готовине. Ова услуга је значајна и за трговце, јер се кроз исплату готовине потрошачима смањује износ готовине у благајни, будући да се готовина на тај начин претвара у новац на рачуну трговца, чиме трговац овај део пазара уплаћује директно на рачун. Као резултат, скраћује се време потребно за управљање готовином и смањују повезани трошкови”, кажу у НБС додајући да истовремено понуда сервиса „подигни динаре” увећава конкурентност трговаца, јер представља могућност за привлачење додатног броја потрошача у продајни објекат.

У централној банци додају да је за развој сервиса „подигни динаре”, као и за сваку нову услугу која се развија и уводи у картични систем, врло значајна подршка банака и компанија које су препознале значај националне „дина” картице. Међу првима (2020. године) који су омогућили наведени сервис су НИС петрол и бензинске станице „Гаспром”, следи их разграната мрежа продајних места „Меркатор”, „Рода” и „Идеа” и један од највећих трговинских ланаца у земљи – „Макси” и „Темпо”. Пошто је услуга заживела и други велики трговци раде на развоју и њеном увођењу.

Извор: Политика