Skip to main content

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović poručila je danas da će, kroz inicijativu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za podršku trgovini, malim i srednjim preduzećima u Srbiji biti olakšan pristup finansiranju izvoznih poslova.

Obradović Jovanović je, na konferenciji koja je održana u Beogradu, rekla da će, kroz program EBRD-a „Trejd Redi“ (Trade Ready), biti omogućeno i poslovno savetovanje za izvozno orijentisane male i srednje firme.

Pomoćnica ministra je istakla da je za Srbiju, gde mala i srednja preduzeća čine 99 odsto od svih registrovanih preduzeća u zemlji, značajno to što je prva zemlja u regionu u kojoj EBRD pokreće ovu inicijativu.

Regionalni direktor za Zapadni Balkan Programa Saveti za mala preduzeća EBRD-a Biljana Šćekić rekla je da je osnovni cilj inicijative jačanje kapaciteta preduzeća u Srbiji kako bi se najpre pripremila da lakše razumeju, a onda i da lakše apsorbuju instrumente koji su neophodni za finansiranje izvoza i uvoza.

Šef sektora operacija Delegacije Evropske unije Štefen Hudolin kaže da je Delegacija EU kao prioritet u Srbiji identifikovala trgovinu, ekonomiju i ekonomski razvoj, i da će nastaviti da pruža podršku Srbiji u njenim naporima da unapredi privredni razvoj.