Skip to main content

Vlada je usvojila novu Uredbu o unapređenju energetske efikasnosti za ovu godinu. Uredba precizira finansijsku podršku građanima za zamenu stare stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju kuća. Pomoćnik ministarke energetike Milan Macura kaže za RTS da pravo na konkurs imaju svi građani Republike Srbije, a da su prioritet najugroženiji. Ističe da će najzagađenijim i devastiranim opštinama davati veći nivo subvencija.

Pomoćnik ministarke energetike Milan Macura kaže za RTS da je Uredba stupila na snagu prošle nedelje i da sada kreću u implementaciju mera koje su u njoj sadržane.

“Novina u Nacionalnom programu za sanaciju javnih objekata, za koji konkurišu lokalne samouprave kako bi sanirale svoje javne objekte poput škola, vrtića i domova zdravlja, jeste da će dodatne bodove dobijati one opštine koje imaju povećan nivo zagađenja vazduha. Isto tako, opštine sa najvećim sadržajem PM čestica imaće mogućnost da prijave dva programa, za razliku od prošle godine kada su mogli samo jedan”, objašnjava Macura.

Ističe da će jedan od programa biti zamena ložišta u smislu zamene fosilnih goriva biomasom ili toplotnim pumpama.

“Na ovaj način želimo da podstaknemo jedinice lokalne samouprave da saniraju svoje objekte kako bi smanjile zagađenje vazduha”, kaže Macura.

On navodi da su u okviru Nacionalnog programa, koji je počeo 2021. godine, do sada sprovedena tri javna poziva i da je subvencije dobilo oko 20.000 domaćinstava.

“Negde su radovi završeni, u nekim lokalnih samouprava su u toku. Država je u saradnji sa lokalnim samoupravama izdvojila 2,7 milijardi dinara, a uštede su, što se tiče energije, 230 gigavat-časova. Da bi građani bolje razumeli, to je godišnja proizvodnja toplotne energije gradske toplane u Nišu, koja je treća po veličini u Srbiji. Isto tako, samanjili smo emisiju ugljen-dioksida koji emituje 58.000 vozila godišnje. To smo sve uspeli za ove nepune dve godine od kada sprovodimo nacionalni program”, ističe Macura.

Na pitanje zašto neke opštine i gradovi ne konkurišu i ne koriste pomoć, Macura kaže da je program i dalje nov. Navodi da se na prvi javni poziv javilo 67 lokalnih samouprava, ali da je već prošle godine učestvovala 151 lokalna samouprava.

“Ove godine očekujemo da će sve jedinice lokalne samouprave uzeti učešće i da će svi građani na teritoriji Srbije imati mogućnost da dobiju subvencije i energetski saniraju svoja domaćinstva”, naglašava Macura.

Više informacija OVDE.