Skip to main content

Прво место на Регионалном такмичењу ученичких компанија југоисточне Србије одржаном у Нишу освојила је ученичка компанија „Tengen Systems” из Гимназије „Бора Станковић” која се бави производњом система који аутоматизује организацију турнира и такмичења.

Компанији „Апирамид” коју чине ученици Средње школе „Никола Тесла” у Бољевцу, а који производе магнетне куглице намењене релаксацији, освојили су друго место, док је треће место припало компанији „СизаРД” из Уметничке школе у Нишу са специфичним сензорним играчкама за децу које подстичу правилан развој моторичких функција.

Средњошколци лесковачке Техничке школе „Раде Металац” заузели су четврто место захваљујући иновативном заштитном елементу за аутомобиле који апсорбује ударе при паркирању.

Они ће се у мају, заједно са победницима осталих регионалних такмичења – југозападна и централна Србија, Војводина и Београд, борити за титулу националног победника и представника Србије на европском такмичењу најбољих ученичких компанија које ће бити одржано у јулу ове године у Француској.

На такмичењу у Нишу своје производе и услуге понудиле су 34 ученичке компаније из Бољевца, Ниша, Лесковца, Зајечара, Пирота, Књажевца, Сврљига, Бора, Власотинца, Житорађе, Алексинца и Прокупља, а чланови жирија су оцењивали њихове компанијске извештаје, продајне вештине и јединственост понуде.

Ученици који су „запослени” у овим компанијама током школске године стичу знања о тржишној економији и предузетништву кроз програме „Достигнућа младих” и своју компанију воде од оснивања до израде компанијског извештаја и затварања компаније.

Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији, уз сарадњу и финансијску подршку Министарства привреде, Америчке агенције за међународни развој (USAID), компанија “TeleGroup” и “ManpowerGroup”, као и Рода центра.