Skip to main content

Projekat digitalizacije pijaca koji su započele Privredna komora Srbije, kompanije Mastercard, Banca Intesa, Payten i Chip Card, uz podršku JKP „Beogradske pijace“, ovog proleća ulazi u drugi krug, u okviru kojeg će građani dobiti priliku da bezgotovinski plaćaju i sa druge strane reke, na pijacama „Blok 44“, „Zemun“ i „Stari Merkator“.

Dušanka Golubović, državni sekretar Ministarstva poljopivrede, šumarstva i vodoprivrede, obišla je tim povodom pijacu „Stari Merkator“, na kojoj je, pored pijaca „Blok 44“ i „Zemun“, omogućena kupovina platnim karticama ili putem aplikacija mobilnih novčanika za android i IOS platforme.

„Uvođenjem digitalnih tehnologija, otvorili smo vrata nebrojenim mogućnostima za dalji razvoj i napredak. Pored mogućnosti praćenja i analize svih parametara bitnih za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, digitalne tehnologije nam omogućavaju da pratimo tržišne trendove i prilagodimo našu proizvodnju zahtevima potrošača. Upravo tu stižemo do važnosti projekta „Digitalizacija beogradskih pijaca“, jer registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima omogućava da lakše prodaju svoje proizvode i zarade više. Na ovaj način, zatvorili smo ceo krug i pokrili sve faze, pa će tako digitalizacija našim poljoprivrednicima omogućiti da brže dođu do subvencija, unaprede svoju proizvodnju i plasiraju svoju robu krajnjem kupcu“, istakla je Dušanka Golubović.

„Kalenić“, „Palilula“ i „Đeram“ bile su prve u nizu beogradskih pijaca na kojima su postavljeni POS terminali za plaćanje karticama i pokazalo se da postoji interesovanje među građanima da plaćaju karticama i mobilnim telefonima i na pijacama, bez prethodne posete bankomatu.