Skip to main content

Zakon o socijalnom preduzetništvu donet je u februaru ove godine, a počinje da se primenjuje 15. novembra kada će biti moguće i registrovati socijalno preduzeće u Agenciji za privredne registre (APR).

 

Osnovni cilj ovog zakona je stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva, razvijanje svesti o značaju socijalne ekonomije i socijalnog preduzetništva i zadovoljenje identifikovanih društvenih potreba. Zakon o socijalnom preduzetništvu treba da omogući donosiocima javnih politika na republičkom i lokalnom nivou, ali i donatorima u oblasti socijalne ekonomije da na što jednostavniji način identifikuju privredne i neprivredne subjekte koji posluju po načelima koja su karakteristična za socijalnu ekonomiju (načelo transparentnosti, odgovornosti, održivog rasta i razvoja i načelo partnerstva i sinergijskog delovanja javnog, privatnog i civilnog sektora), a u specifičnim oblastima u kojima dodeljuju podsticaje.

 

Zakonom o socijalnom preduzetništvu je propisano da je socijalno preduzetništvo poslovanje u kome se ostvarena dobit ulaže u integraciju društveno osetljivih grupa, zaštitu životne sredine, ruralni razvoj, obrazovanje, kulturu, socijalne inovacije i druge oblasti od šireg društvenog interesa koji se naročito ostvaruje kroz:

 

  • proizvodnju dobara i pružanje usluga (socijalnih, obrazovnih, zdravstvenih i dr.), u skladu sa ovim zakonom;
  • radnu integraciju, u skladu sa ovim zakonom;
  • poslovanje koje doprinosi održivom razvoju devastiranih područja i lokalnih zajednica;
  • poslovanje kojim se rešavaju problemi u drugim oblastima od opšteg interesa.

 

Ključni pozitivan uticaj ovaj zakon treba da ostvari u odnosu na osetljive društvene grupe (grupe građana kojima je potrebna dodatna sistemska podrška kako bi se mogli ravnopravno uključiti u životne tokove zajednice), jer stvara uslove za bolju identifikaciju njihovih potreba, dodelu većih podsticaja za zadovoljavanje tih potreba, uključujući i privlačenje donacija za finansiranje tih potreba.

 

Status socijalnog preduzetnika mogu da dobiju sledeće kategorije preduzetnik,  privredni subjekt (privredno društvo, zadruga, udruženje, udruženje u oblasti sporta, fondacija i drugo pravno lice koje ispunjava uslove) i  subjekt civilnog sektora.

 

Način sticanja statusa socijalnog preduzetništva je formalizovan i registracija tog statusa je poverena instituciji koja vodi statusni registar,  u najvećem procentu je to Agencija za privredne registre koja:

–           proverava ispunjenost formalnih uslova za registraciju statusa

–           da li subjekt posluje u formi koja mu omogućava sticanje tog statusa

–           da li je subjekt svoje interne dokumente prilagodio u skladu sa zakonom.