Skip to main content

Direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borko Drašković i direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (DCV) Mirjana Čizmarov potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, koji predstavlja važan korak ka unapređenju bezbednosti i efikasnosti upotrebe bespilotnih vazduhoplova u vazdušnom prostoru Republike Srbije, saoptio je RGZ.

U skladu sa sve većom primenom bespilotnih vazduhoplova, RGZ i DCV su prepoznali potrebu za uspostavljanjem geografskih zona i sistema za daljinsku identifikaciju. Ovaj sporazum će omogućiti da podaci o ovim zonama budu dostupni korisnicima vazdušnog prostora u jedinstvenom i standardizovanom digitalnom formatu, uz redovno i sistematsko ažuriranje, navedeno je u saopštenju.

Sporazum obuhvata zajedničke aktivnosti u oblastima razvoja i uspostavljanja stručne i tehničke saradnje na ekspertskom nivou, korišćenja postojećih stručnih i tehničkih kapaciteta obe strane, promovisanja društvene odgovornosti i multidisciplinarne saradnje institucija, unapređenja i korišćenja digitalne platforme Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka (NIGP) za potrebe izrade softverskog rešenja koje će podržati novi regulatorni okvir za upotrebu bespilotnih vazduhoplova u Srbiji.

Aktivnosti vezane za ovaj sporazum će biti koordinisane od strane ovlašćenih lica obe institucije, a prava i obaveze će biti definisane posebnim ugovorima koji će uključiti program rada, predmete, mesto, vreme i obim aktivnosti, način finansiranja i obaveze učesnika. Republički geodetski zavod i Direktorat civilnog vazduhoplovstva će, po potrebi, vršiti analizu i donositi preporuke i mere za unapređenje saradnje, a zajednički napori će doprineti stvaranju sigurnog i uređenog vazdušnog prostora za sve korisnike. zaključeno je u saopštenju RGZ.

Izvor: eKapija