Skip to main content

Privrednici od 1. januara u regionalnim centrima Privredne komore Srbije – Novom Sadu, Subotici, Zaječaru, Valjevu, Nišu i Kragujevcu mogu da dobiju kompletne informacije i savete o neophodnim standardima za proizvode, procese i sisteme poslovanja na domaćem i stranom tržištu.

Info centri u kojima će obučeni pojedinci privrednicima pružati informativne i savetodavne usluge o standardima formirani su u regionalnim privrednim komorama u saradnji sa Institutom za standardizaciju Srbije i GIZ-om i uz podršku Ministarstva privrede.

 Privrednici će moći ne samo da pretražuju nego i da čitaju i pregledaju kompletne verzije važećih srpskih standarda.

Praksa je pokazala da za preduzetnike i predstavnike mikro, malih i srednjih preduzeća, prilikom izvoza ili dogovaranja novog posla,  pitanja „da li ste primenili određeni standard“, ili „da li ste označili proizvode znakom usaglašenosti“, predstavljaju istinsku barijeru.

 Odgovor na ovakve nedoumice, kao i kompletne informacije o standardima za poslovanje dostupne u info centrima u šest gradova u Srbiji, olakšaće poslovanje privrednicima koji su do sada tekstove standarda mogli da preuzmu i dobiju isključivo u Institutu za standardizaciju Srbije u Beogradu.

Na jednom mestu, u dva – tri klika, na sajtu PKS, privrednik dobija informaciju o tehničkim propisima, kao i liste standarda za određeni proizvod, koje su procedure dobijanja određenog znaka usaglašenosti, kojim institucijama treba da se obrati, koje laboratorije da kontaktira, bilo u zemlji, bilo u inostranstvu.

 Korisnik čekiranjem određenog upitnika u vrlo kratkom roku, za 10-tak minuta, može da proveri i dobije procenu koji se tehnički propisi i standardi odnose na njegov proizvod. Ovo je ušteda vremena i novca, jer portal objedinjuje informacije za pripremu dokumentacije i pribavljanje isprava o usaglašenosti.