Skip to main content

Одлуком Владе Србије, на иницијативу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, од 1. јануара 2023.  је укинута царина на увоз товних прасади до 50 килограма.

Укинут је и прелевман од 8,7 динара по килограму за тов прасади и тов говеда, чиме би, према речима ресорне министарке Јелене Танасковић, требало да се помогне унапређењу сточног фонда у Србији.

„Ова мера је донета као мера помоћи нашим пољопривредним произвођачима са идејом обнове сточног фонда Србије. По проценама и анализама за претходне две године, које су радили републичка статистика, Привредна комора Србије, као и Министарство пољопривреде, нама у овом тренутку недостаје око милион прасади да попунимо капацитет фарми”, рекла је министарка Танасковић. Додала је да је у претходном периоду сточни фонд смањен и да је стратешки циљ Министарства пољопривреде и целе државе у овој години повећање сточног фонда при чему ће акценат бити усмерен на свињогојство и говедарство.

Танасковић је истакла да ће овим мерама произвођачима бити омогућено да краткорочно, у току једне године колико траје њихова примена, увезу квалитетну прасад. Према њеним речима, држава ће због укидања царина и прелевмана бити на губитку од око милијарду динара, колико је из ова два извора приходовано прошле године. Иначе, највише прасади се у Србију увезе из Европске уније. Извор: Политика