Skip to main content

Ako razmišljate o digitalizaciji svog poslovanja trebalo bi da razmotrite mogućnost implementacije digitalnih načina plaćanja. Oni se razlikuju od gotovine ili čekova i često su brži, sigurniji i praktičniji na duži rok. Mnogi klijenti očekuju mogućnost plaćanja proizvoda ili usluga putem različitih digitalnih metoda plaćanja, a nedostatak istih može rezultirati gubitkom prilika za poslovanje.

Vrste digitalnih plaćanja

Postoji mnogo digitalnih metoda plaćanja zasnovanih na različitim tehnologijama. Neke, poput debitnih ili kreditnih kartica su vam verovatno već poznate. Druge, poput mobilnog novca i QR kodova vam mogu biti novitet.

Tehnologije kartica

Debitne, kreditne i prepaid kartice pružaju više načina za plaćanje roba ili usluga. Da bi izvršili kupovinu u vašoj online prodavnici, korisnici mogu uneti svoje ime, adresu za fakturisanje, broj kartice, datum isteka, CVC ili sigurnosni kod i poštanski broj. Prepaid kartice funkcionišu veoma slično debitnim ili kreditnim karticama, s tim što se sredstva unapred uplaćuju umesto da budu povezana sa bankovnim računom.

Najstariji i najpoznatiji metod plaćanja putem kartice je magnetna traka. To je traka na poleđini kartice koja sadrži vaše informacije koje se šalju trgovcu kada se kartica provuče kroz čitač kartica.

U poslednjih nekoliko godina mnoge kartice sadrže mikročip pored magnetne trake. Mikročip obično možete videti na prednjoj strani kartice i koristi se tako što se kartica umetne u čitač kartica umesto da se provuče. Ova tehnologija je uvedena jer je bezbednija, štedi vreme (jer korisnici više ne moraju potpisivati svoje račune) i smanjuje potrebu čuvanja kopije papirnih računa.

Tehnologije kartica nude mnoge prednosti za plaćanja: sa gledišta korisnika, lako ih je koristiti i mogu se upotrebiti na različite načine. Sa stanovišta trgovca, većina standardnih čitača kartica može prihvatiti kartične uplate, a većina korisnika zna kako da koristi karticu za online kupovinu. Međutim, korisnici moraju uvek nositi svoje kartice sa sobom. Onlajn plaćanje karticom može podrazumevati unošenje dugih nizova brojeva i ličnih informacija, što kod korisnika može izazvati zabrinutost o bezbednosti njihovih podataka. Takođe, pružaoci kartica ponekad naplaćuju naknade za transakcije koje mogu smanjiti dobit trgovca.

Plaćanja putem digitalnih uređaja

Tehnologija bliske komunikacije (NFC) koja omogućava plaćanje putem dodira takođe dozvoljava korisnicima da plaćaju putem mobilnih telefona ili digitalnih satova.

QR kodovi su takođe oblik digitalnog plaćanja. Možete koristiti online uslugu da biste kreirali QR kod (sličan bar kodu) koji može biti odštampan ili distribuiran digitalno. Kada vaši kupci žele da plate, mogu koristiti svoje mobilne telefone da skeniraju QR kod, što će ih odvesti na veb-stranicu gde unose svoje informacije za plaćanje.

Naposletku, P2P (peer to peer) plaćanja obično se koriste za transakcije koje nisu poslovne (plaćanje među prijateljima, porodicom, itd.), međutim, mogu biti opcija i za prijem uplata u poslovne svrhe. Ona mogu biti pogodna za korisnike koji su upoznati sa ovim metodom plaćanja, ali su manje bezbedna od poslovnih rešenja za plaćanje, naplaćuju naknade za transakcije i prouzrokuju kašnjenja u prijemu novca.

Izvor: sajt VISA