Skip to main content

Ако размишљате о дигитализацији свог пословања требало би да размотрите могућност имплементације дигиталних начина плаћања. Они се разликују од готовине или чекова и често су бржи, сигурнији и практичнији на дужи рок. Многи клијенти очекују могућност плаћања производа или услуга путем различитих дигиталних метода плаћања, а недостатак истих може резултирати губитком прилика за пословање.

Врсте дигиталних плаћања

Постоји много дигиталних метода плаћања заснованих на различитим технологијама. Неке, попут дебитних или кредитних картица су вам вероватно већ познате. Друге, попут мобилног новца и QR кодова вам могу бити новитет.

Технологије картица

Дебитне, кредитне и препаид картице пружају више начина за плаћање роба или услуга. Да би извршили куповину у вашој онлине продавници, корисници могу унети своје име, адресу за фактурисање, број картице, датум истека, CVC или сигурносни код и поштански број. Препаид картице функционишу веома слично дебитним или кредитним картицама, с тим што се средства унапред уплаћују уместо да буду повезана са банковним рачуном.

Најстарији и најпознатији метод плаћања путем картице је магнетна трака. То је трака на полеђини картице која садржи ваше информације које се шаљу трговцу када се картица провуче кроз читач картица.

У последњих неколико година многе картице садрже микрочип поред магнетне траке. Микрочип обично можете видети на предњој страни картице и користи се тако што се картица уметне у читач картица уместо да се провуче. Ова технологија је уведена јер је безбеднија, штеди време (јер корисници више не морају потписивати своје рачуне) и смањује потребу чувања копије папирних рачуна.

Технологије картица нуде многе предности за плаћања: са гледишта корисника, лако их је користити и могу се употребити на различите начине. Са становишта трговца, већина стандардних читача картица може прихватити картичне уплате, а већина корисника зна како да користи картицу за онлине куповину. Међутим, корисници морају увек носити своје картице са собом. Онлајн плаћање картицом може подразумевати уношење дугих низова бројева и личних информација, што код корисника може изазвати забринутост о безбедности њихових података. Такође, пружаоци картица понекад наплаћују накнаде за трансакције које могу смањити добит трговца.

Плаћања путем дигиталних уређаја

Технологија блиске комуникације (НФЦ) која омогућава плаћање путем додира такође дозвољава корисницима да плаћају путем мобилних телефона или дигиталних сатова.

QR кодови су такође облик дигиталног плаћања. Можете користити онлине услугу да бисте креирали QR код (сличан бар коду) који може бити одштампан или дистрибуиран дигитално. Када ваши купци желе да плате, могу користити своје мобилне телефоне да скенирају QР код, што ће их одвести на веб-страницу где уносе своје информације за плаћање.

Напослетку, П2П (пеер то пеер) плаћања обично се користе за трансакције које нису пословне (плаћање међу пријатељима, породицом, итд.), међутим, могу бити опција и за пријем уплата у пословне сврхе. Она могу бити погодна за кориснике који су упознати са овим методом плаћања, али су мање безбедна од пословних решења за плаћање, наплаћују накнаде за трансакције и проузрокују кашњења у пријему новца.

Извор: сајт VISA