Skip to main content

“Од 11. децембра 2023. године, трансакције између грађана и привреде Републике Србије и Црне Горе се могу реализовати директно – брже, јефтиније и непосредно, јер смо успоставили директан платни промет између Републике Србије и Црне Горе“, изјавила је гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Како је навела, са циљем омогућавања ефикаснијег и јефтинијег извршавања платних трансакција у еврима за становништво и привреду, Народна банка Србије обавља функцију оператора Међубанкарског и Међународног клиринг система у девизама, и до данас је у њему учествовало 12 пословних банака с територије Републике Србије, Народна банка Србије и седам пословних банака с територије Босне и Херцеговине.

Према речима гувернерке Табаковић, Universal Capital Bank AD Podgorica – банка која послује на територији Црне Горе, препознала је значај и бројне предности које овај систем пружа и исказала интересовање за учешће у Међународном клиринг систему Народне банке Србије.

„Од данас, Universal Capital Bank AD Podgorica представља прву банку с територије Црне Горе која је учесник у Међународном клиринг систему у девизама Народне банке Србије и она ће имати могућност да, за разлику од алтернативних путева, који су најчешће спори и скупи, својим клијентима понуди извршавање трансакција у еврима истог дана, а са знатно нижим трошковима“ истакла је Табаковићева.

Према њеним речима, сваки вид повезивања у финансијском систему може бити само од користи нашим државама и грађанима – једном повезана инфраструктура омогућиће још већу размену добара и услуга, а подршку и ослонац тој размени треба да представља и ефикасан платни промет. Позвала је и друге банке с територије Црне Горе да се укључе у Међународни клиринг систем у девизама Народне банке Србије  и искористе предности које он пружа.