Skip to main content

У последњих шест година, према подацима НБС, вредност трансакција обављених картицама повећана је више од три пута и премашује 850 милијарди динара годишње. Исто тако, вредност плаћања путем интернета у динарима је порасла чак 20 пута и прошле године је премашила 81 милијарду, а у заједничкој европској валути је већа пет пута и износила је 366 милиона евра.

За привреднике то значи да би требало да иду у корак са потребама и захтевима клијената и понуде прихватање безготовинских плаћања.

Сада је то могуће и пре свега веома повољно. У оквиру Националне иницијативе за безготовинско плаћање Бољи начин, покренут је ПОС програм – Програм подршке увођењу електронског плаћања код малих привредника који у претходних 12 месеци нису прихватали могућност безготовинског плаћања.

Сви предузетници, микро и мала предузећа (као и државне институције) који желе да омогуће плаћања путем платних картица, мобилних новчаника или инстант плаћања могу да се пријаве и бесплатно добију инсталацију и коришћење уређаја за своје радње односно шалтере, уз трговачку накнаду до највише 0,99%, у трајању до годину дана. Програм је отворен и за власнике онлајн продавница и под истим условима добију софтверско решење.

За ПОС програм могуће је аплицирати на www.бољинацин.рс, или у банкама: АAIK, Banca Intesa, Erste, Halkbanka, NLB Komercijalna, OTP, ProCredit, Raiffeisen i UniCredit. Поред банака, учесник програма је и компанија Payten.

Национална иницијатива за безготовинско плаћање је заједнички пројекат  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH и компанија Mastercard и Visa, који се спроводи под окриљем develoPPP програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој  у сарадњи са НАЛЕД-ом и Министарством финансија Републике Србије.