Skip to main content

U cilju pružanja podrške osnivanju i daljem razvoju ženskog preduzetništva, Ministarstvo privrede raspisalo je danas javni poziv u okviru  Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo  u 2023. godini. Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za sprovođenje ovog programa su 600 miliona dinara. 

 Podrška predstavlja kombinaciju 40% bespovratnih sredstava i 60% povoljnog kredita Fonda za razvoj, odnosno 50% bespovratnih sredstava i 50% povoljnog kredita Fonda za razvoj za privredne subjekte koji posluju u manje razvijenim opštinama razvrstanim u treću ili četvrtu grupu razvijenosti. Za sprovođenje ovog programa Ministarstvo privrede je opredelilo 600 miliona dinara namenjenih za bespovratna sredstava, što je čak 6 puta veći iznos u odnosu na prethodnu godinu.  Sredstva su namenjena za nabavku opreme, transportnih sredstava potrebnih za obavljanje delatnosti, tekuće održavanje i adaptaciju poslovnog i/ili proizvodnog prostora, a 25% sredstava može biti upotrebljeno za operativne troškove.  Maksimalni iznos kreditnih i bespovratnih sredstava za koje preduzetnice mogu da konkurišu je 6 miliona dinara, odnosno 12 miliona dinara za preduzetnice registrovane pre 2021. godine koje zapošljavaju najmanje 5 zaposlenih na dan 31.12.2022, a koje dodatno mogu konkurisati i za  kupovinu poslovnog ili proizvodnog prostora.

 

Ministarstvo privrede i Fond za razvoj sprovode programe podrške ženskom preduzetništvu uspešno od 2021. godine.

 

Žene preduzetnice, koje konkurišu za sredstva po Programu, mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama kako bi im se pružila besplatna savetodavna i tehnička pomoć u vezi sa konkurisanjem po Programu, a početnicama je na raspolaganju i besplatna obuka za započinjanje poslovanja (https://preduzetnistvo.gov.rs/mapa/)

 

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava. Sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na portalu preduzetništva  www.preduzetnistvo.gov.rs,  kao i na sajtu Ministarstva privrede www.privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs.

Više informacija OVDE.