Skip to main content

Fond za inovacionu delatnost zatvorio je treći javni poziv za program Pametni početak, sa ukupno 175 podnetih prijava perspektivnih timova, koji nude tehnička rešenja za različite tržišne probleme.

Proces izbora inovativnih projekata za finansiranje uključuje međunarodnu procenu od strane nezavisne ekspertske komisije. Nakon prve faze procene, najbolji timovi će imati priliku da se predstave pred komisijom, a konačna odluka biće zasnovana na kvalitetu projekata i raspoloživim sredstvima javnog poziva, navodi se na sajtu Fonda.

Očekivano vreme za donošenje odluke o užem izboru je kraj marta, dok će finalizacija postupka konačnog izbora projekata biti u maju ove godine.

Učesnicima u programu, Fond je obezbedio 90% finansiranja ukupnog budžeta inovativnog projekta i mentorsku podršku za razvoj prvog prototipa.

Ovaj program je odgovor na potrebu za finansijskom i tehničkom podrškom za mlade timove u ranoj fazi razvoja.

Sredstva za realizaciju ovog javnog poziva obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije za 2023. godinu, sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u ukupnom iznosu do 260 miliona dinara.