Skip to main content

Фонд за иновациону делатност затворио је трећи јавни позив за програм Паметни почетак, са укупно 175 поднетих пријава перспективних тимова, који нуде техничка решења за различите тржишне проблеме.

Процес избора иновативних пројеката за финансирање укључује међународну процену од стране независне експертске комисије. Након прве фазе процене, најбољи тимови ће имати прилику да се представе пред комисијом, а коначна одлука биће заснована на квалитету пројеката и расположивим средствима јавног позива, наводи се на сајту Фонда.

Очекивано време за доношење одлуке о ужем избору је крај марта, док ће финализација поступка коначног избора пројеката бити у мају ове године.

Учесницима у програму, Фонд је обезбедио 90% финансирања укупног буџета иновативног пројекта и менторску подршку за развој првог прототипа.

Овај програм је одговор на потребу за финансијском и техничком подршком за младе тимове у раној фази развоја.

Средства за реализацију овог јавног позива обезбеђена су из буџета Републике Србије за 2023. годину, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација у укупном износу до 260 милиона динара.