Skip to main content

U toku je treći javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, poznatiji kao „50:40:10“, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom. Svi koji budu želeli da se prijave moći će to da učine do 2. februara 2024. godine kada je krajnji rok za prijavu.

Treći poziv je namenjen pravnim licima, preduzetnicima i zadrugama za investicije koje se odnose na unapređenje konkurentnosti i veza unutar tržišnog lanca u oblasti:

1. prijema, manipulacije, utvrđivanje kvaliteta, dorade, skladištenja, prerade i plasmana ostalih useva;
2. prerade i plasmana mleka i mlečnih proizvoda;
3. prerade i plasmana mesa i proizvoda od mesa;
4. proizvodnje i plasmana vina;
5. prerade/dorade, pakovanja i plasmana pčelinjih proizvoda;
6. plasmana proizvoda starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti koji su sertifikovani
7. otkupa, prerade, pripreme za dalju prodaju i plasmana voća i povrća.

Investicije se generalno odnose na izgradnju objekata za proizvodnju i skladištenje, izgradnju infrastrukture i nabavku nove opreme. Naglasak je na investicijama u obnovljive izvore energije, energetskoj efikasnosti i upravljanja otpadom.

Ukupan iznos sredstava opredeljen za sprovođenje Javnog poziva je 750.000.000 dinara. Vrednosti investicija za korisnike mogu iznositi od 25.000 do čak 400.000 evra (sa PDV-om), a visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra.

Sam postupak konkurisanja je obiman i kao deo investicije predviđene su i konsultantske usluge. Konsultanti SIM CERT-a sa kancelarijama u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu pružaju podršku korisnicima na celoj teritoriji Srbije.

Izvor: sajt Ipard