Skip to main content

Европска комисија је предложила реформу царинске уније ЕУ-а која, између осталог, предвиђа увођење царина и за производе чија је вредност нижа од 150 ЕУР.

Предложеном реформом укида се тренутни праг на основу ког је роба чија је вредност мања од 150 ЕУР ослобођена од царина. Комисија наводи да је врло честа пракса да се пакетима који улазе у ЕУ тренутно смањује вредност како би се избегло плаћање царине, те се овим изменама томе жели стати на пут.

Према новом предлогу, платформе које се баве продајом робе постаће кључни актери у осигуравању да роба која се продаје на интернету у ЕУ испуњава све царинске обавезе.

Ово је, како се наводи, значајан помак од садашњег царинског система којим се одговорност ставља на појединачне потрошаче и превознике. Платформе, као званични увозници, биће у обавези да осигурају плаћање царина и ПДВ-а при куповини, тако да потрошачи више неће бити изложени скривеним накнадама и неочекиваним трошковима при преузимању пакета.

Најављено је и да ће бити упрошћено израчунавање царинских такси за робу мање вредности која стиже ван ЕУ, што ће и платформама и царинским органима помоћи да боље обраде милијарде комада робе купљене у е-трговини која сваке године улази у ЕУ. Повереник за економију Паоло Ђентилони рекао је да ове измене не би требало да утичу на раст потрошачких цена. Како је нагласио, то није циљ јер ће царине на мале пакете бити ниске, али како је њихов обим велики очекују се и већи приходи за буџет.

Више информација ОВДЕ.