Skip to main content

Zakon o socijalnom preduzetništvu usvojen je u februaru, a od 15. novembra krenula je registracija ovih preduzeća. U ovom tekstu možete saznati da li ste vi kandidat za osnivanje socijalnog preduzeća kao i šta vam je sve potrebno da to uradite.

Da biste osnovali socijalno preduzeće neophodno je da budete registrovani u APRu kao preduzetnik, preduzeće, zadruga ili udruženje građana. Ono što treba da imate na umu jeste,  da su jedini pravni subjekti koji nsuemaju mogućnost osnivanja socijalnog preduzeća  preduzetnici paušalci.

Socijalno preduzetništvo mora biti  usmereno na rešavanje društvenih problema, u cilju povećanja socijalne kohezije i razvoja društva. U ovakvom vidu poslovanja ostvarena dobit (bar 50%) ulaže se u integraciju društveno osetljivih grupa, zaštitu životne sredine, ruralni razvoj, obrazovanje, kulturu, socijalne inovacije i druge oblasti od šireg društvenog interesa.

Svako ko osnuje socijalno preduzeće mora zadovoljiti bar jednu od oblasti delovanja kao što su radna integracija,  poslovanje koje doprinosi održivom razvoju devastiranih područja i lokalnih zajednica, poslovanje kojim se rešavaju problemi u drugim oblastima od opšteg interesa.

Socijalno preduzetništvo neophodno je da se bavi delatnostima kojima se omogućava ostvarenje socijalne, kulturne, ekonomske i radne uključenosti pripadnika društveno osetljivih grupa. Pod osetljivim grupama misli se na  lica koja se nalaze u sistemu socijalne zaštite, teže zapošljiva nezaposlena lica…

Za registraciju socijalnog preduzeća neophodno je podneti zahtev  za registraciju uAPRu, priložiti izjavu kojom se obavezuje da će se delovati kao socijalno preduzeće u skladu sa važećim zakonom, kao i osnivački akt kojim se to potvrđuje (statut ili drugi opšti akt), dokaz o uplati naknade za registraciju.