Skip to main content

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Banca Intesa обезбедиће додатне могућности финансирања и инвестиција предузетницама, кроз кредитну линију од 5 милиона евра, путем грантова за техничку помоћ и саветодавну подршку, коју пружа Шведска.

У земљама у којима ЕБРД улаже у привреду, међу којима је и Србија, предузећа која воде жене, посебно мала и средња предузећа (МСП), често се сматрају ризичнијим сегментом због њихове величине и недостатка средстава обезбеђења. У оквиру нове кредитне линије, предузетнице имају могућност да поделе ризик, јер ће ЕБРД гарантовати за њих у износу до 8% од укупног износа кредита. Ово ће обезбедити већем броју предузетница, које нису у могућности да обезбеде неопходне материјалне гаранције, да се пријаве и добију финансијска средства.

Александра Вукосављевић, директор ЕБРД-а за финансијске институције за Западни Балкан и Источну Европу, изјавила је: „Стварање једнаких могућности за жене у бизнису није само питање родних улога, већ је кључно за напредак сваке земље ка њеном пуном економском потенцијалу. То је посебно релевантно за привреде у земљама у којима ЕБРД инвестира, где жене често наилазе на препреке приликом покретања или развоја својих предузећа због недостатка приступа финансијама.“

Финансирање за предузећа која воде жене или су у власништву жена пружа се кроз ЕБРД програм “Жене у бизнису”, који промовише предузетништво жена и њихово шире учешће у пословању кроз приступ финансијама и стручном знању на Западном Балкану. Банца Интеса као дугогодишњи партнер Европске банка за обнову и развој придружила се програму „Жене у бизнису“ још 2015. године у циљу омогућавања олакшаног приступа финансијским средствима.

ЕБРД је покренула програм у региону Западног Балкана 2014. године и подржала преко 5.000 предузећа која воде жене, помажући им у развоју њиховог пословања. Поводом овог програма одржана је регионална конференција у Подгорици 20. и 21.јуна, где су биле подељене награде финансијским институцијама за њихов рад и допринос оснаживању жена у региону, као и успешним женама предузетницама свих партнерских финансијских институција у оквиру Програма.

seebiz.eu