Skip to main content

Predstavnici Uprave carina su, u okviru inicijative Dijalog privrede i državnih institucija, na seminaru održanom 14. marta govorili o zakonskim izmenama i dopunama, digitalizaciji, e-carini, novinama u tranzitnom postupku i u polaganju obezbeđenja u carinskom postupku.

Ovaj značajan događaj okupio je predstavnike kompanija-članica Švajcarsko-srpske trgovinske komore, Belgijsko-srpske poslovne asocijacije, Helenskog privrednog udruženja Srbije i Hrvatskog poslovnog kluba.

Slobodan Tomić, koordinator zajedničkih poslova u Sektoru za carinske postupke predstavio je, pored ostalog, Novu Aplikativnu Platformu (NAP), koja kompanijama omogućava bržu proceduru deklarisanja robe, smanjenje troškova, svođenje na minimum potrebe za direktnim kontaktom između carinskih službenika i uvoznika/izvoznika i njihovih zastupnika i brojne druge povoljnosti.

On je takođe govorio i o tome, da u Srbiji trenutno posluje 55 kompanija-Ovlašćenih privrednih subjekata, kojima su još početkom 2023. godine predstavljene dodatne povoljnosti koje ovakav status donosi, pre svega manje fizičkih i dokumentarnih kontrola, smanjenje iznosa zajedničkog obezbeđenja, korišćenje posebne, brže trake na graničnim prelazima i sl.

Novine u tranzitnom postupku predstavio je Slobodan Ilić, rukovodilac Grupe za tranzitni postupak u Sektoru za carinske postupke. On je pojasnio izmenu strukture elektronske tranzitne deklaracije, unapred podnetu deklaraciju, kao i deklaraciju sa manjim brojem podataka, dok je o polaganju obezbeđenja u carinskom postupku, prevashodno vrstama obezbeđenja, tipovima garancija i njihovim referentnim iznosima, govorila je Ivanka Jovetić, koordinator zajedničkih poslova u Sektoru za finansijske, investicione i pravne poslove.

U duhu otvorenog dijaloga predstavnici Uprave carina razjasnili su mnoge nedoumice koje su predstavnici kompanija imali u vezi sa carinskim poslovanjem.