Skip to main content

Prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu osvojila je učenička kompanija „Tengen Systems” iz Gimnazije „Bora Stanković” koja se bavi proizvodnjom sistema koji automatizuje organizaciju turnira i takmičenja.

Kompaniji „Apiramid” koju čine učenici Srednje škole „Nikola Tesla” u Boljevcu, a koji proizvode magnetne kuglice namenjene relaksaciji, osvojili su drugo mesto, dok je treće mesto pripalo kompaniji „SizaRD” iz Umetničke škole u Nišu sa specifičnim senzornim igračkama za decu koje podstiču pravilan razvoj motoričkih funkcija.

Srednjoškolci leskovačke Tehničke škole „Rade Metalac” zauzeli su četvrto mesto zahvaljujući inovativnom zaštitnom elementu za automobile koji apsorbuje udare pri parkiranju.

Oni će se u maju, zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja – jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd, boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Francuskoj.

Na takmičenju u Nišu svoje proizvode i usluge ponudile su 34 učeničke kompanije iz Boljevca, Niša, Leskovca, Zaječara, Pirota, Knjaževca, Svrljiga, Bora, Vlasotinca, Žitorađe, Aleksinca i Prokuplja, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanija “TeleGroup” i “ManpowerGroup”, kao i Roda centra.