Skip to main content

Razvojna agencija Srbije raspisala je javni poziv za podršku intenacionalizaciji MSP kroz individualno učešće na međunarodnim sajmovima u inostranstvu.

Programom se obezbeđuje institucionalna podrška malim i srednjim preduzećima koja su izvozno orijentisana i žele da povećaju obim svoje spoljnotrgovinske razmene.

Raspoloživa sredstva se odobravaju korisnicima pojedinačno i to kao sufinansiranje u visini do 40 odsto iznosa opravdanih troškova projekta bez PDV.

Ukupan budžet programa je 40 miliona dinara, a maksimalan iznos odobrenih sredstava po preduzeću je milion dinara.

Poziv je otvoren dok se sredstva ne utroše, a najkasnije do 30. juna.

Rok za završetak ugovorenih aktivnosti i realizaciju plaćanja u okviru odobrenog projekta je devet meseci od dana potpisivanja ugovora sa RAS.

Pravo na učešće i korišćenje bespovratnih sredstava imaju mala i srednja preduzeća u većinskom privatnom vlasništvu, čija je pretežna delatnost proizvodnja i prerada, koja su u trenutku podnošenja prijave najmanje dve godine registrovana u APR i koja su u prethodne tri godine realizovale najmanje jedan izvozni posao…

Uputstvo za sprovođenje Programa i svi prateći obrasci dostupni su na sajtu RAS-a: www.ras.gov.rs, a za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu obratiti elektronskim putem na adresu: sajam2019@ras.gov.rs

Specifični uslovi:

  1. da se prijava ne odnosi na učešće na sajmu koji organizuju RAS i Privredna komora Srbije;
  2. da proizvodi poseduju neophodne sertifikate za plasman na željenom tržištu;
  3. da je predloženi projekat (sajam) u skladu sa delatnošću koju podnosilac prijave obavlja;
  4. programom se mogu sufinansirati projekti koje su započeti u 2019. a nisu realizovani do trenutka podnošenja prijave. Pod ovim se podrazumeva da sajam nije održan do trenutka podnošenja prijave.
  5. da bi prijava bila razmatrana, sajam za koji preduzeće podnosi prijavuu mora da bude međunarodnog karaktera, da na njemu učestvuju preduzeća iz najmanje pet zemalja i da se održava u inostranstvu. Takođe, neophodno je da se sajam održava u kontinuitetu najmanje tri godine.

Prihvatljive projektne aktivnosti podrazumevaju:

  1. zakup izlagačkog prostora;
  2. izgradnju izlagačkog prostora;
  3. administrativne troškove (upisnina) i troškove tehničkih usluga (priključak struje i vode, utrošak struje i vode, internet);
  4. izradu promotivnog materijala (dizajn i štampu).

Podnosilac može podneti jednu prijavu u okviru koje može konkurisati za više aktivnosti. Podnosilac prijave ne može konkurisati samo za projektne aktivnosti pod rednim brojevima 3. i 4. Trošak izrade promotivnog materijala može biti priznat u visini do tri odsto od ukupne vrednosti opravdanih troškova projekta, a u maksimalnom iznosu do 60.000 dinara.