Skip to main content

Za podsticaje ženskom preduzetništvu iz pokrajinskog budžeta u prethodne tri godine izdvojeno je preko 130 miliona dinara preko različitih konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Prvi ovogodišnji konkurs raspisan je u februaru u iznosu od 7,3 miliona dinara i bio je namenjen za inoviranje i digitalizovanje procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine

Cilj podrške je da se preduzetnicama pomogne u samom razvoju, od početka poslovanja, kako putem programskih mera, tako i putem edukacija i konsultacija, kaže potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić:

– Pokrajinska vlada je pre četiri godine osnovala Savez za koordinaciju i praćenje ekonomskih aktivnosti na teritoriji AP Vojvodine i kao jednu od ključnih tema prepoznala je žensko preduzetnišvo. Uradili smo mnogo stvari da pomognemo žensko preduzetništvo. Prošle godine imali smo dva javna poziva kroz koje smo opredelili 22 miliona dinara za 135 biznisa.

Podrška preduzenticama uglavnom se odnosi na subvencionisanje troškova nabavke mašina, opreme, računarske opreme, softvera i usluga, navodi pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević. On napominje da preduzetnice mogu koristiti i druge podsticaje namenjene preduzetništvu uopšte.

– U prethodne tri godine preko 130 miliona dinara plasirali smo direktno ženama koje rukovode preduzećima, donose odluke. Ideja je da u narednom periodu ponovimo konkurs koji će se ticati novih preduzetnika, da im pomognemo da osnuju firme, da se plaća zakup prostora, mentor koji će ih voditi, knjigovođa. Cilj je da mlađi od 35 godina budu podstaknuti da budu preduzetnici – naveo je.

Pored toga, kako je dodao, tokom godine biće realizovan i jedan potpuno novi konkurs – da se pomogne domaćoj privredi tako što će domaće IT kompanije kreirati informatička rešenja za domaće firme, koja će biti potpuno besplatna za privrednike koji budu izabrani na konkursu.

Prema rečima Ivaniševića, u ovoj godini sredstva se odobravaju po principu refundacije, u visini do 90% od fakturne vrednosti bez PDV-a i bez zavisnih troškova nabavke, usluga instalacije, obuke za korišćenje i slično.

Za podsticaje ženskom preduzetništvu mogu da konkurišu preduzetnice koje lično vode poslovanje, ili su vlasnice firmi sa najmanje 50% udela, ili su pak odgovorna lica i zakonske zastupnice upisane u Agenciji za privredne registre.

Izvor: RTV