Skip to main content

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је потписивању уговора између Европског инвестиционог фонда, дела ЕИБ групе, са представницима пет банака из Србије о помоћи при финансирању малих и средњих предузећа у нашој земљи.

Уговор о спровођењу гаранцијске шеме за финансијску помоћ малим и средњим предузећима у Србији, у износу од 20 милиона евра, са Европским инвестиционим фондом (ЕИФ) потписали су представници Рајфајзен банке, Уникредит банке, Прокредит банке, Банке Интеза и Комерцијалне банке.

Потписивању споразума присуствовали су и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, као и државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац.

ЕИФ ће управљати пројектом, који ће омогућити одабраним комерцијалним банкама да под повољнијим условима подрже приближно 1.250 малих и средњих предузећа.

Бољи услови односе се на ниже каматне стопе, мања средства обезбеђења, дуже рокове доспећа или комбинацију ових елемената. У наредне три године, Европска унија ће са доприносом од 20 милиона евра активирати и до 180 милиона евра у виду повољних зајмова.

Покренута иницијатива “ЕУ за Србију – финансирање МСП” усмерена је на нове зајмове за српске фирме и нова је европска финансијска гаранција за банке у Србији, која ће омогућити малим и средњим предузећима да лакше дођу до кредита.

То је прилика за зајмове, пре свега, за стартап предузећа, мале фирме и предузетнике који иначе не би могли да добију кредит.

Брнабић је истакла да је развој малих и средњих предузећа кључан за одрживи раст српске економије, при чему је изразила захвалност ЕУ, ЕИФ, ЕИБ и локалним банкама на подршци поменутом пројекту.

Она је нагласила да ће овај програм омогућити предузетницима да даље развијају свој бизнис и да јачају српску економију, и додала да је то још један елеменат који се придодаје читавом сету мера, од инвестиција у образовању и науци, изменама кључних закона у пословању, до пореских олакшица, како би се трансформисала српска економија и омогућиле иновације које подстичу потребни раст.

Ово је важан корак у коришћењу сјајних могућности које нам је донела Четврта индустријска револуција означена дигитализацијом, оценила је премијерка.

Тривунац је изразио захвалност ЕУ зато што је прихватила иницијативу Министарства привреде и обезбедила 20 милиона евра из ИПА фондова за овај значајан пројекат.

Он је нагласио да је циљ био да се обезбеди најбољи могући приступ повољним зајмовима за мала и средња предузећа како бисмо подстакли раст и развој сектора МСП.

Драго нам је да су се за то заинтересовале банке, да смо на истом курсу и, захваљујући заједничком деловању обим зајмова је знатно премашио првобитна очекивања, рекао је Тривунац.

Фабрици је оценио да је приступ финансијама често једна од препрека фирмама у Србији, нарочито малим, и додао да ће им овај пројекат омогућити да постану конкурентније.

Према његовим речима, овај фонд даје нови подстрек, не само тим предузећима, већ читавој српској привреди.

Директор програма у оквиру ЕИФ-а Хуберт Kотоњи рекао је да ће Европски инвестициони фонд помоћи одабраним банкама, које ће спровести програм „ЕУ за Србију – финансирање МСП“, да побољшају финансијске услове које нуде малим и средњим предузећима као крајњим корисницима, поспешујући запошљавање и привредни раст у Србији.