Skip to main content

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) отворила је нови позив за програм зелених иновационих ваучера у Србији, а вредност ваучера повећана је са 20.000 на 50.000 евра.

То је речено на обележавању прве годишњице постојања програма зелених иновационих ваучера ЕБРД-а. Том приликом је додељено осам нових ваучера домаћим предузећима у укупној вредности од 135.000 евра.

Зелени иновациони ваучери су бесповратна средства која су до сада додељивана малим и средњим предузећима у вредности до 20.000 евра. Одобравају се за финансирање до 90 одсто трошкова за услуге истраживачко – развојних организација на пројектима одабраним у оквиру програма.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић је истакла да мала и средња предузећа чине више од 99 одсто свих привредних друштава Србије, да су важан економски покретач и да је у том смислу ова иницијатива веома значајна.

„Овакви пројекти су важни, јер помажу МСП сектору да се прилагоде еколошким стандардима развијених земаља, да уведу иновације у  области зелених технологија и тиме повећају њихову конкурентност“, рекла је Обрадовић Јовановић.

ЕБРД је програм зелених иновационих ваучера покренула у Србији пре годину дана, а већ у првој години, на три јавна позива, пристигло је укупно 108 пријава. До сада је одабрано укупно 29 пројеката – 10 након првог позива, 11 након другог и осам након трећег позива. Укупна вредност ваучера за сва три програма износи 435.000 евра. Отворен је и нови позив за овај програм, а вредност ваучера повећана је на 50.000 евра.