Skip to main content

За развој женског иновационог предузетништва у 2019. години опредељено је сто милиона динара за бесповратна средства, најавио је данас министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, додајући да овај пројекат министарство спроводи уз подршку Скупштине града Београда и Канцеларије за младе.

„Влада Србије ће у наредном периоду максимално посветити пажњу промоцији женског иновационог предузетништва, што је и европски тренд“, поручио је Поповић.

Предузето је доста активности како би женама било олакшано укључивање у ову област, рекао је он, а једна од њих је Програм подршке развоју и промоцији иновационог женског предузетништва који је започет ове године.

Главни циљ је унапређење иновационог предузетништва међу женама кроз промоцију, афирмацију и директну подршку у реализацији њихових идеја.

Према његовим речима, у Србији је проблем што је у иновационом предузетништву много мање жена него мушкараца.

“Важно је да деца од осме или девете године уче програмирање, основе предузетништва како би касније доносили своје одлуке и оснивали стартап компаније”, рекао је Поповић додајући да ће бити подржана свака идеја која ће помоћи развој женског предузетништва.

Члан Градског већа и председник Савета за запошљавање Града Београда Драгомир Петронијевић рекао је да је од велике важности афирмација и промоција предузетништва, а посебно женског, како би се отклонили родни стереотипи и охрабриле жене да покрену своје компаније.

“Ако не покушате нећете сигурно успети, а ако покушате, можете бити пример добре праксе”, рекао је он и позвао све да посете сајт www.znanjemdocilja.rs на коме се могу више информисати.

На јавни позив за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке развоју женског предузетништва могу се јавити јединице локалне самоуправе али и организације које конкуришу заједно са јединицама локалне самоуправе у зависности за коју меру односно активност у оквиру Програма се конкурише. Више информација се може наћи на сајту www.inovacijegov.rs.