Skip to main content

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović predstavila je danas privrednicima u Tutinu i Novom Pazaru, mogućnosti da iskoriste finansijsku podršku koja im je dostupna kroz programe ministarstva.

Obradović Jovanović je pozvala mikro, mala i srednja preduzeća da konkurišu za neki od tri programa Ministarstva privrede, ističući da je za bespovratna sredstva po tim programima u 2019. izdvojeno više novca nego u 2018. godini.

„Za bespovratna sredstva, ministarstvo je u 2019. izdvojilo najviše do sada, 1,7 milijardi dinara. Bespovratna sredstva se kombinuju sa povoljnim kreditima Fonda za razvoj ili partnerskih banaka i očekujem da ćemo tako imati najmanje 4-5 puta više sredstava aktiviranih kroz ukupne investicije mikro, malih i srednjih preduzeća“, rekla je pomoćnica ministra privrede.

Ona je objasnila da su ove godine procedure olakšane, jer je cilj da se jednostavnije konkuriše za sredstva.

Bespovratna sredstva Ministarstva privrede obezbeđena su kroz tri programa podrške – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i nabavku opreme.

Pored programa Ministarstva privrede predstavljeni su i drugi vidovi podrške za mali biznis Fonda za razvoj, Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, Razvojne agencije Srbije, Nacionalne službe za zapošljavanje i Privredne komore Srbije.

Predstavljanju programa prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave koji su pozvali privrednike da razmotre mogućnosti i vidove podrške koje im omogućava država.