Skip to main content

Уговори о донацији Европске уније уручени су данас првој групи од 38 предузећа са југа Србије чији су пројекти одобрени преко програма ЕУ ПРО.

Европска унија је са више од два милиона евра подржала микро и мала предузећа са југоистока и југозапада Србије имајући у виду да су она кључна за постизање привредног раста и отварања нових радних места.

Предузећа, која се претежно баве производњом хране, намештаја, текстила и одеће, прерадом дрвета и метала, добиће нову опрему и тако повећати своју производњу и квалитет производа. Већ у првој години запослиће 255 људи, што чини повећање од 25 процената у односу на тренутни број запослених.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици поручио је предузетницима да ће добре идеје увек имати подршку, а да они сами морају да стварају будућност, воде своја предузећа и запошљавају људе.

„Европска унија је ту да вам преко програма ЕУ ПРО помогне да реализујете своје идеје и претворите их у пословне прилике“, истакао је Фабрици.

Шефица Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у Србији, која спроводи ЕУ ПРО програм, Микела Телатин поручила је награђеним предузећима да је важно да дају добре примере у својим заједницама и промовишу позитивне промене које доприносе бољем животу грађана.

Првих 38 од укупно 106 уговора уручено је предузећима из Зајечарског, Јабланичког, Нишавског, Пиротског, Пчињског и Топличког округа.

Позив је спроведен у сарадњи са Министарством за европске интеграције, Министарством привреде, Развојном агенцијом Србије, регионалним развојним агенцијама и привредним коморама, а значајну подршку су пружиле и локалне самоуправе укључене у спровођење програма ЕУ ПРО.