Skip to main content

U poslednjih šest godina, prema podacima NBS, vrednost transakcija obavljenih karticama povećana je više od tri puta i premašuje 850 milijardi dinara godišnje. Isto tako, vrednost plaćanja putem interneta u dinarima je porasla čak 20 puta i prošle godine je premašila 81 milijardu, a u zajedničkoj evropskoj valuti je veća pet puta i iznosila je 366 miliona evra.

Za privrednike to znači da bi trebalo da idu u korak sa potrebama i zahtevima klijenata i ponude prihvatanje bezgotovinskih plaćanja.

Sada je to moguće i pre svega veoma povoljno. U okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje Bolji način, pokrenut je POS program – Program podrške uvođenju elektronskog plaćanja kod malih privrednika koji u prethodnih 12 meseci nisu prihvatali mogućnost bezgotovinskog plaćanja.

Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća (kao i državne institucije) koji žele da omoguće plaćanja putem platnih kartica, mobilnih novčanika ili instant plaćanja mogu da se prijave i besplatno dobiju instalaciju i korišćenje uređaja za svoje radnje odnosno šaltere, uz trgovačku naknadu do najviše 0,99%, u trajanju do godinu dana. Program je otvoren i za vlasnike onlajn prodavnica i pod istim uslovima dobiju softversko rešenje.

Za POS program moguće je aplicirati na www.boljinacin.rs, ili u bankama: AAIK, Banca Intesa, Erste, Halkbanka, NLB Komercijalna, OTP, ProCredit, Raiffeisen i UniCredit. Pored banaka, učesnik programa je i kompanija Payten.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je zajednički projekat  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i kompanija Mastercard i Visa, koji se sprovodi pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj  u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija Republike Srbije.