Skip to main content

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo objavio je konkurs o dodeli novca za podršku mladima u ruralnim područjima u AP Vojvodini u nameri da podrži nove generacije poljoprivrednika da razvijaju proizvodnju, uvećavaju imovinu i unapređuju gazdinstva.

Obezbeđeno je 200 miliona dinara i predviđeno da se finansira 90% troškova investicija. Maksimalan iznos bespovatnog novca je milion i po dinara bez PDV-a, a minimalan pola miliona dinara. Konkurs traje do 10. aprila.

Pravo na podsticaj imaju poljoprivrednici od 18 do 40 godina koji su prvi put upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava od 1. aprila 2022. godine kao nosioci gazdinstva, do sada nisu ostvarili pravo na podsticaje i ne žive na područjima gradova Novog Sada, Subotice, Pančeva, Sombora, Kikinde Zrenjanina, Vršca i Sremske Mitrovice.

Novac se, između ostalog, može dobiti: za kupovinu priplodnih grla mlečnih grla goveda (200.000 dinara po grlu) za ovce i koze (30.000 dinara po grlu), zatim za opremu za mužu, hlađenje i čuvanje mleka na farmi, uključujući sve materijale i instalacije (od 120.000 do 1,5 miliona dinara)… Maksimalan iznos od milion i po dinara predviđen je i za mašine i opremu za rukovanje i transport čvrstog, polutečnog i tečnog stajnjaka, za pripremu stočne hrane za hranjenje i napajanje životinja, opremanje objekata za gajenje krmača i prasadi za tov, opremu za živinarske farme za proizvodnju konzumnih jaja, sortiranje, pakovanje i čuvanje konzumnih jaja, opremu – mehanizaciju za zaštitu od mraza…

Više informacija možete pronaći OVDE.