Skip to main content

Prema Zakonu o digitalnoj imovini, zarada ostvarena kao rezultat trgovine digitalnom imovinom, tj. kriptovalutama, oporezuje se kao kapitalna dobit, u iznosu od 15 odsto. Ovaj porez plaćaju i fizička i pravna lica. Kako su tokeni i kriptovalute usvojeni kao još jedan oblik imovine, na njih se odnose i porezi na imovinu, odnosno porezi u slučaju nasleđa i poklona od 1,5, tj. 2,5 odsto.

Dakle, porez se plaća na razliku koju ste stekli/kupili kriptovalutu i cenu za koju ste je prodali. Na primer, ako ste neki “coin” kupili za 100 dolara, i prodali je za 150, porez plaćate na razliku te dve cene tj. 15 odsto od 50 dolara (~7,5 dolara).

Fizička lica su u obavezi da prijavu podnesu u roku od 120 dana od isteka kvartala u kojem su ostvarili kapitalnu dobit ili gubitak od prodaje digitalne imovine (kriptovaluta ili tokena). Dok su pravna lica u obavezi da kapitalnu dobit ili gubitak iskažu u obrascu Poreski bilans, koji je deo Poreske prijave i podnosi se samo jednom godišnje uz završni račun (posle isteka kalendarske godine).

Posebna oblast, rudarenje kriptovaluta, je takođe obuhvaćena Zakonom i regulisana.

Više informacija pronađite OVDE.