Skip to main content

Godinu za nama obeležio je početak realizacije jedne velike inicijative za bezgotovinsko plaćanje “Bolji način”. Ako se složimo da je gotovina zvanična valuta sive ekonomije i imamo u vidu rezultate NALED-ovog istraživanja prema kojem tri četvrtine prometa privrednici i dalje ostvaruju u gotovini, razvoj bezgotovinskih plaćanja je oblast u kojoj možemo da postignemo mnogo i za potrošače, i za male biznise, ali i čitavo društvo, kaže na početku razgovora za portal Nova.rs izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Recite nam više o Programu podrške za uvođenje elektronskog plaćanja (POS program) – kome je on namenjen i kakve uslove nudi?

– Preduzetnici, mikro i mala preduzeća koji u poslednjih godinu dana nisu prihvatali bezgotovinsko plaćanje a žele da unaprede svoje poslovanje mogu da se prijave za POS program, kao i sve institucije koje žele da olakšaju građanima plaćanje različitih taksi i naknada direktno na šalteru bez odlaska u poštu ili banku i bez dvostrukog čekanja u redu. Obezbeđene su subvencije za opremanje i uvođenje kartičnih i instant plaćanja na 25.000 prodajnih mesta i šaltera širom Srbije, uključujući i onlajn prodavnice, a svi zainteresovani mali trgovci, bez obzira na oblast delatnosti, mogu za tri minuta da se prijave preko sajta www.boljinacin.rs. Trgovci imaju pravo na besplatnu instalaciju i korišćenje POS terminala, i značajno umanjenu trgovačku naknadu od svega 0,99% u trajanju do godinu dana, nakon čega mogu da nastave da koriste POS po unapred dogovorenim uslovima, ili da odustanu bez ikakvih posledica.

Uvođenje bezgotovinskih plaćanja je odličan način da omoguće svojim kupcima bolju uslugu, olakšaju plaćanje, izađu na nova tržišta (onlajn) i pre svega povećaju promete, i ovo je prilika koju zaista ne treba propustiti, posebno imajući u vidu da nemaju nikakve fiksne ili dodatne troškove ni obaveze prema banci ili dobavljačima uređaja. Ideja je da ohrabrimo male trgovce da se oprobaju u bezgotovinskim plaćanjima i da sami vide iz prve ruke koje im to prednosti donosi.

A šta kažu trgovci, kakva su njihova iskustva od uvođenja kartičnih i instant plaćanja?

– Prema našim istraživanjima gotovo 90% onih koji svojim kupcima pružaju mogućnost bezgotovinskog plaćanja tvrde da je ono donekle ili veoma pozitivno uticalo na njihovo poslovanje. Ono što ističu da kao glavne prednosti je to što su kupci zadovoljni, a promet povećan.

Odakle je došla ideja za POS Program i ko ga je sve podržao?

– Subvencije za POS Program su u potpunosti obezbeđene iz privatnog sektora, u okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinska plaćanja Bolji način. U pitanju je zajednički projekat Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), GmbH i kompanija Mastercard i Visa, koji se sprovodi pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija.

Program su podržale AIK, Banka Intesa, Erste, Halkbanka, NLB Komercijalna, OTP, ProCredit, Raiffeisen i Unicredit, dobavljači POS terminala Payten, Mellon i Unipos, i kartičarske organizacije Mastercard i Visa, a stalno je otvoren poziv za nove učesnike na tržištu koji žele da se pridruže i podrže male biznise da digitalizuju svoja plaćanja i poslovanje.

Ideja je potekla iz Poljske, gde je 2018. pokrenuta slična inicijativa – Cashless Poland u okviru koje je podeljeno preko 500.000 POS terminala malim trgovcima, što je dalo značajan doprinos razvoju bezgotovinskih plaćanja i male privrede u ovoj zemlji.

Koji su prvi rezultati POS programa? Ko je najviše zainteresovan za uvođenje bezgotovinskog plaćanja?

– Do sada je potraženo oko 2.500 POS terminala, a očekujemo da će u 2024. interesovanje biti još veće. Kada je reč o broju prijavljenih trgovaca po regionima, dominantne su Šumadija i Zapadna Srbija, zatim Vojvodina, a onda i Beograd. Najviše su zainteresovani mali biznisi iz sektora trgovine, zatim slede usluge smeštaja i ishrane, prerađivačka industrija i razne druge uslužne delatnosti. Ono što je posebno intresantno je da nakon uvođenja bezgotovinskih plaćanja mali trgovci rado koriste POS, i na mesečnom nivou ostvaruju u proseku oko 100.000 dinara prometa preko POS-a.

Opširnije na sajtu nova.rs