Skip to main content

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović izjavila je da će predložene izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) omogućiti postizanje neophodnog balansa između interesa da imamo više energije iz obnovljivih izvora, osiguran rad sistema i sigurnost snabdevanja.

Ona je, obrazlažući Predlog o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE pred poslanicima u Narodnoj skupštini, istakla da je naš strateški cilj ostvarivanje energetske nezavisnosti.

Prema njenim rečima, za ostvarivanje tog cilja neophodno je da povećamo kapacitete za proizvodnju električne energije tako da je bude dovoljno za domaće potrebe, kao i da sprovedemo zelenu energetsku tranziciju na način da sačuvamo stabilnost našeg energetskog sistema i sigurnost snabdevanja. Ministarka je podsetila na to da je usvajanje Zakona o korišćenju OIE 2021. godine predstavljao značajan iskorak u procesu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima EU u ovoj oblasti.

Međutim, kako je objasnila, enormno veliki broj zahteva za priključenje solarnih i vetroelektrana, gde je zahtevani kapacitet za priključenje porastao sa oko 4,8 GW u 2021. na 20 GW, koji je dva i po puta veći od ukupnog kapaciteta svih elektrana u Srbiji, promenio je kontekst zakonskih rešenja, zbog čega je bilo neophodno pripremiti izmene i dopune Zakona.

Izmene Zakona o korišćenju OIE urediće na adekvatniji način obaveze garantovanog snabdevača, a komercijalni projekti će na komercijalnoj osnovi rešavati pitanje balansne odgovornosti, predočila je ministarka.

Đedović je ukazala na to da prema postojećim rešenjima kupci-proizvođači mogu bez ograničenja da se priključuju na elektroenergetski sistem, pri čemu je njihova odgovornost prema elektroenergetskom sistemu u potpunosti isključena.

Prema njenim rečima, u skladu sa rešenjima koja se primenjuju u većini zemalja EU, predložili smo da se ograniči instalisana snaga kupaca-proizvođača kako bi se stvorili uslovi za uvođenje novog aktivnog kupca kroz izmene Zakona o energetici.

Ograničenje za domaćinstva treba da pomogne da se optimizuje investicija domaćinstva u skladu sa realnom godišnjom potrošnjom i da podstakne kupce-proizvođače da se ne greju na struju u crvenoj zoni kada je struja najskuplja, rekla je Đedović.

Izvor sajt Vlade Srbije.