Skip to main content

Fond za inovacionu delatnost raspisao je danas javni poziv za finansiranje inovativnih projekata kroz dva programa – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija, za koji je opredeljeno ukupno 4,5 miliona evra.

Javni poziv je otvoren do 1. jula, a sredstva su obezbeđena iz IPA projekta „Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima“.

Cilj Programa ranog razvoja (MINI GRANTS Program) je da podstakne stvaranje inovativnih preduzeća zasnovanih na znanju.

Ideja je da se to ostvari kroz osnivanje startap ili spinof kompanija u privatnom sektoru tako što će se obezbediti finansiranje za razvoj inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom koje poseduju veliki potencijal za komercijalizaciju.

Ukupni iznos finansiranja Fonda ne može biti veći od 80.000 evra,  a trajanje projekta može biti najviše do godinu dana.

Sa druge strane cilj Programa sufinansiranja inovacija (MATCHING GRANTS Program) je podsticanje komercijalizacije istraživanja i dalji razvoj inovativnih kompanija, uspostavljanje saradnje sa međunarodnim organizacijama i povećanje broja tehnoloških kompanija, kao i njihova priprema za dodatne investicione mogućnosti.

Sredstva koja Fond obezbeđuje ne mogu biti veća od 300.000 evra, a vreme realizacije projekta je do dve godine.

Sve informacije se mogu naći na internet sajtu Fonda za inovacionu delatnost.