Skip to main content

Plaćanje eko takse je Uredbom o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu postalo je obavezno za sva pravna lica i preduzetnike.

 Ova Uredba  počinje da se primenjuje od 07.12.2019.

 Rok za podnošenje prijave je 31.07.2020. godine.

Kriterijum za određivanje aktivnosti koje imaju negativan uticaj na životnu sredinu je pretežna delatnost:

  • ona koja je registrovana u APR
  • ona čijim je obavljanjem pravno lice ili preduzetnik ostvario najviše prihoda u prethodnoj godini

U prilogu Uredbe možete videti da li vaša delatnost ima velikisrednji ili mali uticaj na životnu sredinu.

Godišnja eko taksa se određuje na osnovu dva parametra:  na osnovu delatnosti i  toga da li ste klasifikovani kao veliko, srednje, malo ili mikro pravno lice ili preduzetnik.

Za podnošenje prijave potrebno je popuniti Obrazac .

Treba podneti dve prijave – za 2019. i 2020. godinu.

Na obrascu je potrebno:

  1. Uneti podatke pravnog lica ili preduzetnika;
  2. Označiti stepen negativnog uticaja na životnu sredinu – prema klasifikaciji navedenoj u uredbi;
  3. Označiti veličinu pravnog lica. Razvrstavanje pravnih lica i preduzetnika na velika pravna lica, srednja pravna lica, mala i mikro pravna lica u smislu ove uredbe vrši se shodno zakonu kojim se uređuje računovodstvo.

Poslovni prihod upisujete na osnovu finansijskog izveštaja od prethodne godine. Poreska prijava za 2019. godinu podnosi se  samo za period od 07.12. do 31.12.2019. i da se upisuje prihod srazmeran tom periodu. U prijavi je potrebno navesti period i godinu na koje se prijava odnosi (pošto podatak o periodu nije sastavni deo obrasca) i uneti tačan iznos godišnjeg prihoda iz prethodne godine (ne u hiljadama dinara).

Ukoliko ste se tek registrovali u ovom polju možete upisati novoregistrovano lice.

Paušalci upisuju prihod uz KPO knjige.

U polje “jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji obavlja pretežnu delatnost” unosi se ukupan broj jedinica lokalnih samouprava, odnosno gradskih opština u kojima obveznik naknade obavlja pretežnu delatnost.

Potpisan i popunjen obrazac predaje se u jedinici lokalne samouprave, koja donosi rešenje po kojem ćete plaćati eko taksu. 

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije, saopštila je da će od 18. jula na portalu Lokalne poreske administracije biti omogućeno elektronsko podnošenje prijava sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine (EKO taksa) na Obrascu 1 za 2020. godinu.

Prijave za 2019. godinu, za period od 7. do 31. decembra, ne mogu se podnositi elektronski.