Skip to main content

Svi korisnici SEF-a koji imaju obavezu evidentiranja PDV-a u Pojedinačnu/Zbirnu evidenciju PDV-a u SEF-u, sada će imati novi rok za to. Počev od PDV duga koji nastane u januaru 2024. godine (ili u prvom tromesečju 2024. godine za tromesečne PDV obveznike), obaveza evidentiranja mora biti ispunjena do 10. dana u mesecu za prethodni poreski period. Na primer, PDV koji se odnosi na januar treba evidentirati do 10. februara (odnosno prvog narednog radnog dana jer ovaj datum pada u neradni dan).

Obaveza evidentiranja do 10. u mesecu za prethodni mesec ne odnosi se na PDV dug koji je nastao u decembru 2023. godine (odnosno poslednjem tromesečju 2023. godine), koji se evidentira do 15. januara (u skladu sa prethodno važećim rokom za evidentiranje PDV u SEF).

Izmena roka za evidentiranje PDV u SEF ne utiče na rok za podnošenje PDV prijave (rok za podnošenje PDV prijave je isti kao što je bio – 15 dana po isteku poreskog perioda).

Izmenama i dopunama Zakona i Pravilnika o elektronskom fakturisanju propisana je i nova obaveza – evidentiranje prethodnog PDV u SEF.

Međutim, primena odredbi kojim je propisana ova obaveza odložena je do poreskog perioda koji dolazi nakon avgusta 2024. godine, tj. od septembra za mesečne PDV obveznike i poslednje tromesečje (oktobar-decembar) za tromesečne PDV obveznike.

Izvor: Pragaraf