Skip to main content

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je 16,5 miliona evra pomoći za poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i podršku preduzetnicama koju će realizovati kroz kreditnu ponudu Banka Inteze.

EBRD je opredelila 15 miliona evra za investicije namenjene unapređivanju malih i srednjih preduzeća, a 1,5 miliona za podršku ženama preduzetnicama.

Kredite će pratiti investicioni podsticaji Evropske unije.

Ukupno 15 miliona evra će biti plasirano kroz kreditiranje MSP za investicije vezane za implementaciju EU standarda, kako bi se poboljšala konkurentnost domaćih kompanija na domaćem i međunarodnom tržištu.

Pored kredita, mala i srednja preduzeća će ostvariti dodatne pogodnosti u vidu investicionih podsticaja Evropske unije u visini od 15 odsto od iznosa kredita, kao i savetovanja i prenošenja iskustava u vezi sa uvođenjem EU standarda.

Nakon uspešne realizacije 10 miliona evra kredita namenjenih ženama u biznisu, dodatnih 1,5 miliona evra će omogućiti podršku još većem broju preduzetnica u Srbiji.

Predsednica Izvršnog odbora Banka Inteze Draginja Đurić rekla je da joj je veliko zadovoljstvo što se potpisivanjem ova dva ugovora nastavlja dugogodišnja uspešna saradnja sa EBRD u pogledu podrške privrednog razvoja Srbije kroz obezbeđivanja povoljnih izvora finansiranja.

„Mala i srednja preduzeća i žensko preduzetništvo imaju izuzetan potencijal da podstaknu održiv ekonomski rast i povećanje zapošljavanja u našoj zemlji, zbog čega Banka Inteza u svom poslovanju poseban akcenat stavlja upravo na ove segmente privrede“, rekla je Đurić.

Regionalni EBRD direktor za Zapadni Balkan Žužana Hargitai, takođe, je izrazila zadovoljstvo što je nastavljena i više nego uspešna saradnja sa Banka Intezom i što se pruža dodatna finansijska podrška malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u Srbiji.

„Ova podrška dolazi u vidu sveobuhvatnog paketa koji podrazumeva finansiranje, podsticaje i savetovanje kako bi se maksimizirao pozitivan uticaj na mala preduzeća u Srbiji i ojačao njihov potencijal za rast“, rekla je Hargitai.