Skip to main content

Evropska unija intenzivno radi na pripremi mehanizma – CBAM (Carbon Boarder Adjustment Mechanism) – novog propisa EU za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG), kao doprinosa dostizanju proklamovanog cilja Evropskog zelenog dogovora – ugljenične neutralnosti evropskog kontinenta do 2050. godine. Ovo će biti tema okruglog stola CBAM – Novi mehanizam EU za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i šta očekuje srpsku privredu?“ koji se održava 15. decembra u Beogradu.

Događaj je prevashodno namenjen predstavnicima industrija cementa, čelika/gvožđa, aluminijuma, đubriva i proizvodnje električne energije, a sve sa ciljem da se razmotre dosadašnja saznanja o ovom mehanizmu, trenutni status predloga dokumenta, njegova povezanost sa EU šemom za trgovinu emisijama (EU ETS) i sistemom za monitoring, izveštavanje i verifikaciju (MRV), kao i potencijalnim uticajima CBAM mehanizma na poslovanje privrednih društava. 

Učešće na događaju je bez kotizacije, ali je neophodna registracija putem sledećeg linka: 

http://aplikacije.pks.rs/DogadjajiPrijava/PrijavaDPK/KreirajNovuPrijavuPK?ID_Dogadjaja=16785901-A365-ED11-80E3-005056AD0BEE

Agenda događaja se može preuzeti sa linka: https://api.pks.rs/storage/ass…