Skip to main content

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) otvorila je novi poziv za program zelenih inovacionih vaučera u Srbiji, a vrednost vaučera povećana je sa 20.000 na 50.000 evra.

To je rečeno na obeležavanju prve godišnjice postojanja programa zelenih inovacionih vaučera EBRD-a. Tom prilikom je dodeljeno osam novih vaučera domaćim preduzećima u ukupnoj vrednosti od 135.000 evra.

Zeleni inovacioni vaučeri su bespovratna sredstva koja su do sada dodeljivana malim i srednjim preduzećima u vrednosti do 20.000 evra. Odobravaju se za finansiranje do 90 odsto troškova za usluge istraživačko – razvojnih organizacija na projektima odabranim u okviru programa.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović je istakla da mala i srednja preduzeća čine više od 99 odsto svih privrednih društava Srbije, da su važan ekonomski pokretač i da je u tom smislu ova inicijativa veoma značajna.

„Ovakvi projekti su važni, jer pomažu MSP sektoru da se prilagode ekološkim standardima razvijenih zemalja, da uvedu inovacije u  oblasti zelenih tehnologija i time povećaju njihovu konkurentnost“, rekla je Obradović Jovanović.

EBRD je program zelenih inovacionih vaučera pokrenula u Srbiji pre godinu dana, a već u prvoj godini, na tri javna poziva, pristiglo je ukupno 108 prijava. Do sada je odabrano ukupno 29 projekata – 10 nakon prvog poziva, 11 nakon drugog i osam nakon trećeg poziva. Ukupna vrednost vaučera za sva tri programa iznosi 435.000 evra. Otvoren je i novi poziv za ovaj program, a vrednost vaučera povećana je na 50.000 evra.